Onderzoekers zijn erin geslaagd om geheugenverlies bij Alzheimerpatiënten terug te draaien

door Skip

13 December 2018

Onderzoekers zijn erin geslaagd om geheugenverlies bij Alzheimerpatiënten terug te draaien

Naar schatting zullen voor 2050 160 miljoen mensen Alzheimer hebben vergeleken met 30 miljoen mensen vandaag. Deze cijfers zijn genoeg om te onderstrepen hoe belangrijk het is om dit te genezen of ten minste een effectieve behandeling te hebben die de levenskwaliteit van mensen erop vooruit laat gaan, maar die ook en dat mag niet worden onderschat, de druk op de gezondheidszorg vermindert.

Uitstekend nieuws naar aanleiding van een universitair onderzoek, waar men er in is geslaagd een goed deel van het geheugen te herstellen van 10 patiënten.

via sciencedaily.com

pixabay.com

pixabay.com

Het onderzoek is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen het Buck Institute, gespecialiseerd in het onderzoek naar veroudering, de laboratoria van de universiteit van Los Angeles en die van Californië. De onderzoekers konden de tendens tot geheugenverlies, kenmerkend voor het verloop van de aftakeling die plaatsvindt bij Alzheimer, omkeren.

Dit lukte door 10 patiënten een precieze set regels bestaande uit 36 punten te laten volgen. Een aantal van deze punten behelsden het weer oppakken van een gezond slaapritme, het verbeteren van voeding, lichaamsbeweging, hersenstimulatie en het slikken van medicijnen en vitaminen. Voor elke patiënt is er een strikt persoonsgebonden programma opgesteld.

 

pixabay.com

pixabay.com

De mensen die meededen aan het onderzoek hadden in de jaren daarvoor de diagnose gekregen dat hun hersenfuncties achteruitgingen of dat ze de ziekte van Alzheimer hadden. Bij iedereen was er aan het einde van het traject uitstekende verbetering te zien. In de tekst zijn er een aantal gevallen te lezen die behoorlijk positief zijn:

Een 66-jarige man heeft na slechts 10 maanden behandelen 12% van het volume van zijn hippocampus terug. Een andere patiënt van 69 jaar is verdergegaan met zijn werkzaamheden als ondernemer nadat hij eerder besloten had die te onderbreken toen het steeds erger werd met zijn momenten van vergeetachtigheid. Na slechts 6 maanden kon hij weer de gezichten herkennen van familieleden en werknemers, vaardigheden die hij bijna helemaal was kwijtgeraakt. Nu is hij met een uitbreiding bezig van de zaak. Tot slot was een vrouw na 6 maanden weer in staat om haar tweede taal te spreken. De tekenen van cognitieve aftakeling die bij haar werden vastgesteld waren volledig verdwenen.

Er moet natuurlijk onderzoek gaan plaatsvinden onder een veel grotere groep deelnemers. Deze eerste resultaten zijn veelbelovend. Ze sluiten aan op een hele reeks wetenschappelijke succesjes waardoor er steeds meer hoop is op een doeltreffende behandeling voor Alzheimer.

Bron:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160616071933.htm