Wetenschappers bevestigen dat honden en katten frequenties kunnen waarnemen die voor ons onzichtbaar zijn

door Skip

21 December 2018

Wetenschappers bevestigen dat honden en katten frequenties kunnen waarnemen die voor ons onzichtbaar zijn

Iedereen zal het wel eens hebben meegemaakt dat ze hun hond of kat zagen staren in de leegte met hun ogen wijd open. Wat zij doen heeft in de afgelopen eeuwen voor het bijgeloof gezorgd dat dieren geesten zouden kunnen zien. Hoe suggestief dit ook zijn mag, het is niet waar, want de wetenschap komt met een verklaring voor hun gedrag. Onlangs is er namelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp en wordt er op een duidelijke manier vastgelegd wat katten en honden zien.

via Live Science

pixabay.com

pixabay.com

Jarenlang hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de ogen van dieren en ontdekten ze dat licht anders wordt gefilterd dan hoe wij het met onze ogen opvangen.

Eeuwenlang werd er gedacht dat er geen verschil zat tussen de ogen van mensen en die van zoogdieren, maar door wetenschappelijk onderzoek is er ontdekt dat de waarheid anders in elkaar zit. Wat honden en katten zien is niets anders dan uv-licht, iets dat wij niet kunnen zien. Mensenogen zijn namelijk zo gemaakt dat uv-licht niet bij het netvlies kan komen, omdat het mogelijk tot beschadiging van weefsels zou kunnen leiden. Maar het is slechts een vermoeden waarom mensen niet gevoelig zijn voor uv-licht, want rendieren bijvoorbeeld, gebruiken dit licht om 's nachts beter ijsberen te kunnen onderscheiden. Die zouden binnen het normale zichtbare spectrum kunnen worden verward met sneeuw. En toch raken rendierogen niet beschadigd door uv-stralen.

Andere dieren die ook beschikken over uv-zicht zijn bijen. Zij gebruiken het om zich beter te kunnen oriënteren. Knaagdieren daarentegen kunnen er urine sporen mee zien. Bij mensen is dit vermogen waarschijnlijk verloren gegaan ten behoeve van een beter zichtvermogen binnen het spectrum dat we wel kunnen zien.

Er is tot slot geen connectie met de geestenwereld. Door de manier waarop de ogen van honden en katten in elkaar zitten, kunnen ze een aantal lichtfrequenties waarnemen, da's alles.

En nu we dit weten, dan snappen we waarom onze trouwe viervoeters het doen als ze in de toekomst weer eens in de leegte zitten te staren.

Bron: