Frankrijk is het eerste land in Europa dat de vijf pesticiden verbiedt die bijensterfte veroorzaken

door Skip

30 December 2018

Frankrijk is het eerste land in Europa dat de vijf pesticiden verbiedt die bijensterfte veroorzaken

Geruststellend nieuws van het milieufront, en dan met name als het gaat over de bescherming van bijen. Frankrijk is namelijk het eerste Europese land dat het gebruik van alle vijf de pesticiden die bijensterfte veroorzaken, heeft verboden. Met dit verbod wordt er gehoor gegeven aan de talloze verontrustende meldingen die zijn gedaan door verschillende organisaties waarvoor dit een onderwerp is. De recentste waarschuwing komt van de Verenigde Naties die in augustus erop wezen dat 40% van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, de kans lopen wereldwijd uit te sterven.

Alvesgaspar/wikimedia

Alvesgaspar/wikimedia

Bestuivende insecten zijn van fundamenteel belang voor ongeveer driekwart van de meer dan 240.000 bloemgevende planten ter wereld, en dan met name in de landbouw aangezien "de meeste fruit, groente, zaden en andere gewassen die vezels, extracten en brandstof opleveren, worden bestoven door dieren. Voedergewassen, hooi, luzerne en rode klaver worden ook gebruikt om de dieren te voeden die ons van melkproducten en vlees voorzien" Bovendien maken bijen de kans op virussen, mijten en schimmels kleiner.

Door neonicotinoïde bestrijdingsmiddelen ook wel neonics genoemd, lopen wilde en gedomesticeerde bijen ernstig gevaar. Zij ontlenen hun naam aan de chemische stof die het als basis heeft en die lijkt op nicotine. Het is een systemische pesticide dat in het complete vaatstelsel van de plant terechtkomt, inclusief nectar en stuifmeel. Volgens de de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) hebben in het begin van 2018 "veel bijen zich gevoedt met op het land bespoten oogst en kunnen zij daar in de buurt zijn blootgesteld aan schadelijke gehaltes van neonicotinoïden. Dat komt dan doordat er in de bespoten gewassen resten van pesticiden zit en kunnen de planten ook zijn besmet met het stuifmeel dat wegwaait van het land."

Dit is een waarschuwing die de EU ertoe heeft gezet om drie van de vijf neonic-pesticiden te verbieden die door boeren gebruikt worden  (clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, thiacloprid en acetamiprid). En Frankrijk bant ze allemaal uit. Dergelijke acties moeten de "ziekte die tot instorten van de kolonie" leidt tegengaan, voor 90% verantwoordelijk voor de afname van bijen in sommige gebieden.

Avaaz/flickr

Avaaz/flickr

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om het risico voor bestuivers ook te verkleinen in stedelijk gebied, zoals door onderzoekers van de Ohio State University wordt gesuggereerd, dit "omdat de grensvlakken tussen stedelijk en landelijk gebied steeds onduidelijker worden."

Maar wat kunnen wij als burger doen?

Ten eerste kiezen voor biologisch zaaizaad. Neonics worden ook gebruikt voor de behandeling van zaden, en is het dus belangrijk om te weten of de planten zijn bewerkt die je gaat gebruiken om te beginnen met kweken.

Bovendien doe je er goed aan als je groenblijvende planten en bomen koopt die in bloei staan, de bloemen te verwijderen begin de zomer, na het zaaien. Wanneer je nieuwe planten koopt kan je de resten van neonicotinoïden wegspoelen door 10 minuten water door de bakjes waar deze planten in zitten te laten stromen.