Psychologen leggen uit waarom kleuren voor volwassenen het beste alternatief is voor meditatie
Laten we eerlijk wezen en zeggen dat mediteren niet voor iedereen is weggelegd. Sommige mensen zijn er niet voor gemaakt om stil te blijven zitten en "niets te doen." In plaats van ontspannen zouden zij zich alleen maar meer opwinden. Moet je dan alle hoop om voordelen te behalen uit meditatie maar laten varen? Helemaal niet. Er is volgens psychologen namelijk een goed alternatief en dat is kleuren.
Waarom zouden volwassenen dan precies tijd moeten vrijmaken om te kleuren?
Steeds meer volwassenen zijn gaan kleuren de afgelopen tijd. Dit is zeker geen poging om weer kind te zijn, maar een manier aan de dagelijkse stress te ontsnappen.
Kleuren is net zo effectief als mediteren omdat hersenen de kan krijgen om zich op één activiteit te focussen. Als je aan het kleuren bent, dan is dat het een voor een inkleuren van de lege vakjes. Het biedt je een pauze omdat je als het ware in een flow komt waarin je het besef van tijd kwijtraakt en je even niet meer bezig bent met alle problemen.
Er is niet heel veel tijd nodig om te profiteren van de voordelen die kleuren biedt. Ook al een halfuurtje per dag is voldoende voor het brein om eventjes te ontspannen en dingen op een rijtje te zetten.
Psychologe Gloria Martìnez verwoordt de effectiviteit van kleuren voor volwassenen als volgt:"Bij deze handeling is zowel logica betrokken, waarmee je de vormen inkleurt, als creativiteit waarmee je kleuren kiest en naast elkaar plaatst. Door deze activiteiten worden die delen in de hersenschors geactiveerd die zijn betrokken bij het vermogen om te kijken en bij het uitvoeren van kleine bewegingen. De ontspanning die het teweegbrengt vermindert de activiteit van de amygdala, een deel van de hersenen dat emoties reguleert en dat het vaakst door stress wordt aangetast."
Kleuren is voor al deze genoemde redenen effectief om momenten van innerlijke onrust weg te nemen, lichte dipjes te verjagen, slapeloosheid te behandelen, je zelfvertrouwen te verbeteren en verslavingen te overwinnen.
Er zijn enkele dingen waar je op kunt letten als je het "kleurmoment" nog effectiever wil laten zijn:
- 's ochtends vroeg kleuren of 's avonds voordat je gaat slapen.
- Een comfortabele houding aannemen, het liefst rechtop en niet liggend.
- Ontspannende muziek op de achtergrond aan hebben staan terwijl je bezig bent.
- Een geurkaars aansteken.
- Een mantra herhalen (dat kan zijn:"Ik ben gelukkig en veilig","Ik houd van mezelf","Ik ben sterk genoeg om het leven aan te kunnen").
Ook je bewust worden van je ademhaling is een manier om de concentratie te verhogen en in een meditatieve toestand te komen.
Het geheim tot het voordelen gaan halen uit deze activiteit is om geduldig te zijn met jezelf. Waarschijnlijk zal je in het begin niet kleuren met een staat van zijn die helemaal past bij een meditatieve mindset. Het is niet makkelijk om bewust afstand te nemen van je gedachten. Het vermogen om even helemaal "los te koppelen" en pauze te nemen kost tijd, maar het is belangrijk om niet op te geven wanneer de onrust niet voorbijgaat als je de eerste paar keer een kleurboek opent.