Het "rustelozebenensyndroom": wat is het en wat kan je ertegen doen?
Heb je 's nachts last van almaar tintelende benen die je kwellen waardoor je niet kunt slapen? Als het er niet naar uitziet dat deze klacht gaat afnemen maar juist erger wordt en langer aanhoudt, dan heb je waarschijnlijk te maken met het rustelozebenensyndroom.
De ziekte van Willis-Ekbom, waaronder het ook wel bekend is, is een neurologische aandoening die als gevolg heeft dat er een instinctieve behoefte bestaat om de benen te bewegen. Bovendien wordt de ziekte ook als een slaapstoornis beschouwd omdat het doorgaans de slaap verstoort.
Laten we eens nader gaan bekijken wat de symptomen zijn, de oorzaken en de behandelingen die er voor deze ziekte zijn, waar ruim 10% van de wereldbevolking last van heeft.
De symptomen
Hoewel dit syndroom op elke leeftijd kan voorkomen, krijgen over het algemeen vooral mensen boven de 40 ermee te maken,
Het symptoom dat het meest voorkomt is tintelingen in de ledematen, doorgaans in de benen (maar ook armen kunnen zijn aangedaan) en is het niet te verdragen. Door sommige mensen die het hebben wordt het omschreven als een elektrische schok. Dit ongemak doet zich 's middags voor en neemt toe in intensiteit gedurende de nacht, vooral als de persoon in bed zit of ligt.
De reactie hierop is om de benen te bewegen teneinde het vervelende gevoel of pijn te verlichten. Het ziektebeeld kan heel erg variëren en lijkt het op sommige momenten te verdragen, soms niet. In ieder geval wordt de slaap erdoor gestoord. In combinatie met nervositeit en uitputting kan het zorgen voor spanning en onrust.
Er moet wel worden opgemerkt dat als de symptomen er eenmaal zijn, ze niet meer weggaan of afnemen; ze je nemen daarentegen juist toe.
De oorzaak
Hoe deze aandoening tot stand komt is niet duidelijk, maar er zijn wel een reeks factoren waargenomen die zich ook voordoen:
- Slecht functioneren van de dopamineregulatie in de gebieden van de basale ganglia;
- Bloedarmoede;
- Nierfalen en diabetes;
- Gebruik van antipsychotica, een aantal antidepressiva of antihistaminica;
- Zwangerschap.
Wat eraan te doen is
Het is raadzaam om contact te zoeken met de huisarts wanneer je aanhoudende tintelingen opmerkt in je benen. De dokter kan namelijk een onderscheid maken tussen een eventueel probleem met de bloedsomloop en het rustelozebenensyndroom. Is dit laatste het geval dan is het advies om:
- goede behandeling met medicijnen te volgen die zal worden voorgeschreven door de huisarts;
- benen te laten masseren met koud en warm water;
- een "Relaxis"-kussen te nemen, dat trilt.
Jammer genoeg bestaat er geen remedie, maar moet er per geval bekeken worden wat de beste behandeling is om de symptomen te verminderen.