Dit zijn de 14 vreemdste wetenschappelijke ontdekkingen die in 2018 zijn gedaan
Wetenschap is maar vreemd en het lijkt wel alsof er geen grenzen zijn wat dit betreft. Net nu we denken er iets meer van te weten, gebeurt er weer iets waardoor er vraagtekens worden gezet bij wat we weten en bij wat we mogen verwachten. Er zijn in 2018 talloze ontdekkingen gedaan die heel bijzonder waren en was er verbazing in de wetenschappelijke wereld. Hier zijn de 14 belangrijkste gebeurtenissen of ontdekkingen die zijn gedaan van en in 2018!
1. Er is een nieuw driedimensionaal figuur ontdekt... een scutoïde
Dit is een convexe veelhoek die is genoemd naar enkele lichaamdelen van insecten, te weten het scutum en het scutellum.
2. Golia de enorme kikkervis!
Deze kikkervis heeft zo'n uitzonderlijke omvang vanwege een hormonale disbalans: hij is net zo groot als een gezicht!
3. Wanneer door niezen een keel scheurt
Een 34-jarige Engelsman stond centraal in dit vreemde geval. Omdat hij niet voor de zoveelste keer wilde niezen hield hij met een hand zijn neus en hield hij zijn mond dicht. Bij het niezen voelde hij iets vreemds in zijn hals. In het ziekenhuis zagen ze dat er een gat in zijn keelholte zat...
4. Door uitzonderlijke warmte zijn er in Australië veel vleermuizen gestorven
Door de uitzonderlijke warmte die in Australië is waargenomen in de staat New South Wales (44,2 °C) zijn honderden vleermuizen die door de lucht vlogen, letterlijk gekookt en zijn ze dientengevolge overleden.
5. Meer dan een jaar lang een lepel in je keel hebben
In China is er bij een man een stalen lepel uit zijn keel gehaald die hij het jaar ervoor had ingeslikt voor een weddenschap. Hij had er tot zover nog nooit last van gehad...
6. Australische vuurhaviken
Tijdens bosbranden pikken de haviksvalk, de wigstaartwouw en de zwarte wouw kleine beetjes brandend gras en takjes om elders brand te stichten. Het vermoeden is dat ze dit doen om prooie uit hun holen te verjagen richting minder beschut gebied.
7. Deze wesp verandert kakkerlakken in zombies
De juweelwesp is beroemd om het feit dat het gifstoffen die het zenuwstelsel aantasten, inspuit bij grotere insecten om deze te verlammen en larven in hen te leggen die het dier levend zullen opeten. De enige manier voor kakkerlakken om aan dit lugubere lot te ontsnappen is door de wesp een schop tegen z'n kop te geven. De juweelwesp gaat dan op zoek naar een ander doelwit.
8. Knobbeltje bij het oog was eigenlijk een worm
Een Russische vrouw dacht een klein knobbeltje bij haar oog te hebben, totdat het ding zich is gaan bewegen! Nadat het is verwijderd, bleek het een Dirofilaria repen te zijn, een parasiet.
9. Er zijn oeroude botten van een uitgestorven gibbon gevonden in een Chinees graf
Uit het graf van de oma van de Chinese keizer Qin Shi Huang (210 v. Chr.) zijn botten gevonden van een Gibbon, een onbekende soort die als inmiddels als uitgestorven werd beschouwd. Dit is een aap van ongeveer zes kilo die fruit en blaadjes als dieet had.
10. Uranus stinkt naar rotte eieren
ESA/Hubble & NASA, L. Lamy/Wikimedia
Deze grap werd heel populair nadat er werd ontdekt dat de atmosfeer van deze planeet vol waterstofsulfide zit, een vies ruikend gas dat doorgaans in riolen zit.
11. Man raakt z'n been en arm kwijt door het speeksel van een hond
Dit overkwam Greg Manteufel, een man uit Wisconsin die nadat hij in contact was gekomen met speeksel van zijn hond problemen kreeg met zijn gezondheid. Bij de man werd vastgesteld dat hij Capnocytophaga had. Dit had tot gevolg dat hij zijn beide benen en een gedeelte van zijn arm moest laten amputeren. Deze bacterie zit vaak in het speeksel van honden en katten en doet het in 99% van de gevallen niets bij mensen.
12. Wat nu als de wereld een bosbes was?
Dit heeft een neurowetenschapper zich afgevraagd die rekenmodellen maakt en publiceerde er een artikel over dat hij uit zijn duim had gezogen. Het zou erop neerkomen dat de zwaartekracht enorm zou afnemen, zou het aan de binnenkant een dikke en warme jam zijn (onstaan door de enorme druk van de aardkorst) die regelmatig voor aardbevingen zou zorgen. De kern van deze aarde zou een laag van gloeiende bosbessengranita zijn met daarbinnen een kern die hard geworden is door de extreme druk.
13. Oranje sneeuw
Rusland, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en een klein deel van Griekenland kregen te maken met oranje sneeuw. Meteorologen zeggen dat dit bijzondere verschijnsel komt door zandophopingen en stof die worden meegenomen door stormen in de Sahara en zo in de atmosfeer terechtkomen.
14. Een pad zonder gezicht
In de bossen in Connecticut is een pad gevonden die wel sprong maar die helemaal geen gezicht had. Een verklaring is er nog niet, maar er wordt gedacht dat hij aangevallen kan zijn door een vleesetende larve die hem nog relatief heel heeft gelaten!