Werken met een vervelende collega kan je mogelijk uit je slaap houden blijkt uit onderzoek
Moeite hebben met slapen is misschien een van de meestvoorkomende klachten, doordat we een steeds onregelmatiger leven leiden en omdat het dag/nachtritme op zijn kop wordt gezet. Er zijn meerdere factoren die slapeloosheid kunnen veroorzaken en zijn die meestal terug te voeren op problemen van psychologische aard. Stress, zorgen, ontevredenheid... alles kan er mede voor zorgen dat we niet die o zo fijne en waardevolle nachtrust krijgen.
Een nieuw onderzoek van de Portland State University heeft aangetoond hoe ook collega's van je werk een aanzienlijke invloed kunnen hebben op hoe goed je slaapt en hoeveel. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Occupational Health Science en geleid door door Charlotte Fritz, universitair hoofddocent psychologie.
via Pdx.edu
De meesten van ons hebben (dat hopen we ten minste) een baan die voldoening geeft of werken ze in een omgeving waar het prettig is die de lange en zware dagen er minder zwaar op maakt. Maar als dit niet het geval is, en je om moet gaan met lawaaiige, sarcastische of niet zo vriendelijke collega's dan kan dat erg merkbare gevolgen voor je leven hebben.
Onze hersenen zijn erg gevoelig voor negatieve stimuli. Het onthoudt de "wonden" veel makkelijker dan positieve emoties. De nasleep van een misplaatst grapje of onprettig gedrag kan ook nog lang na werktijd "doorwerken" en ons als het ware tot onder de dekens achtervolgen.
Het effect is zo sterk, zo zien onderzoekers, dat ook de slaap van onze partner eronder kan leiden omdat diegene met je meevoelt en leeft. Dit osmose-effect is nog sterker als je samen op hetzelfde terrein werkzaam bent. Als je partner hetzelfde werk doet als jij, weet je partner exact hoe een collega beledigend of irritant kan zijn; je partner kan jouw onvrede in zich opnemen als een spons. Aan de andere kant, zo benadrukt Fritz, kan deze partner-collega met raad en daad beter tegenwicht bieden en bevordert dit het probleemoplossend denken.
Het onderzoek moet volgens Fritz een impuls zijn voor werkgevers om een zero-tolerance-beleid in te gaan voeren: elk destructief of negatief gedrag van werknemers zou moeten worden opgemerkt en indien het andermans vrijheid schaadt, worden berispt.
Een groot deel van de tijd die we hebben in het leven, brengen we op het werk door. Als we door een collega en de werksfeer in het algemeen zelfs niet kunnen slapen, dan kan geen promotie of hogere salarisschaal dat goedmaken!