8 handige dingen om te weten die op een dag misschien je leven redden

door Skip

02 Januari 2019

8 handige dingen om te weten die op een dag misschien je leven redden

Het leven in de stad is beduidend veiliger vergeleken met het bestaan dat de mens had in de natuur, te midden van roofdieren en onweer en dergelijke. De veiligheid van een huis of een smartphone binnen handbereik hebben wil nog niet meteen zeggen dat we ineens enkele basisoverlevingstrucs niet meer hoeven te weten. Je weet maar nooit of je niet in situaties gaat belanden waarin je te maken zal krijgen met een kruiszee of met een op handen zijnde apocalyps. 

1. Eet geen sneeuw, zelfs niet als dit de enige bron van water die voorhanden is

1. Eet geen sneeuw, zelfs niet als dit de enige bron van water die voorhanden is

Andrew Mager/Flickr

Mocht je verdwaald raken in een bos en je al dagen niet meer gedronken hebben, dan is toegeven aan de verleiding om een beetje sneeuw te eten het laatste wat je moet doen om je dorst te lessen. Het gevaar zit hem niet in de vraag of het water goed is om te drinken of niet, maar juist in de temperatuur van de sneeuw zelf. Als je iets doorslikt dat qua temperatuur dichtbij het vriespunt ligt, dan is de kans om onderkoeld te raken erg groot. Als het mogelijk is om vuur te maken, is het beter sneeuw te ontdooien en het water lichtelijk op te warmen alvorens het te drinken.

2. Help iemand die is flauwgevallen nooit overeind

2. Help iemand die is flauwgevallen nooit overeind

pexels.com

In paniek kan het misschien gebeuren dat je je instinct volgt en iemand opbeurt die net is flauwgevallen op de grond. Da's helemaal niet goed, want omvallen en het lichaam horizontaal strekken, is een verdedigingsmechanisme van het lichaam dat op deze manier, het minder moeilijk maakt voor zichzelf om te vechten tegen de zwaartekracht zodat bloed naar de hersenen kan. Het beste wat je kan doen in dit geval is om de benen van de flauwgevallene hoger dan het hart te tillen zodat er makkelijker zuurstof naar de hersenen kan.

4. Sla vier keer linksaf om te checken of je wordt gevolgd

4. Sla vier keer linksaf om te checken of je wordt gevolgd

publicdomainpictures.net

Door vier keer links af te slaan kom je zeer waarschijnlijk weer terug waar je vandaan kwam: dit is absoluut een manier om te checken of auto's die lang achter je rijden daar toevallig zijn of dat ze je volgen. Indien dit het geval is dan is het advies om naar plaatsen te gaan waar het druk is en iemand te waarschuwen, zelfs de politie als dat nodig is.

4. Zet geen te opzwepende muziek op onder het rijden

4. Zet geen te opzwepende muziek op onder het rijden

maxpixel.net

Moet je een lange rit maken die concentratie en aandacht vereist? Logisch denken zou dan de suggestie opleveren om opzwepende muziek te kiezen die je wakker houdt, maar de wetenschap zegt iets anders: in een onderzoek is aangetoond dat ritmische muziek je heel makkelijk afleidt, en let je als bestuurder niet op de weg maar op hoe het liedje verdergaat. Minder leuke muziek kan stress en onrust opleveren, wat dan weer de rijprestaties beïnvloedt. Beter is dus om een goede balans te kiezen tussen wat je leuk vindt en ritme van de muziek.

5. Google Assistant of Siri kunnen een ambulance bellen

5. Google Assistant of Siri kunnen een ambulance bellen

Maurizio Pesce/Flickr

In 2016 zag een moeder via de camera die in haar kamertje stond dat haar dochtertje aan het stikken was. Toen ze naar haar kamer gerend was, besefte ze dat ze haar telefoon op de trap had laten vallen. Desondanks kon ze door alleen maar haar stem te gebruiken en het commando waarmee de virtuele assistent is in te schakelen, een ambulance bellen. Haar dochtertje was gered dankzij Siri en schreef ze een bedankbrief naar Apple.

6. Kruiszee

Dit soort golven zijn zonder meer een fascinerend natuurverschijnsel, maar stiekem vormen ze een gevaar dat vaak wordt onderschat. Deze golven ontstaan wanneer de waterstroming golven blijft opwekken in een bepaalde richting, zelfs wanneer de wind van richting verandert. Die golven wijzen daarom dus op een hele sterke onderstroom net onder het wateroppervlak. Mocht je deze golven zien terwijl je in het water bent doe je er goed aan meteen het water te verlaten.

7. De meest giftige octopus

7. De meest giftige octopus

Rickard Zerpe/Flickr

Ondanks zijn kleine omvang is de blauwring-octopus een van de gevaarlijkste zeedieren op aarde. Z'n gif is sterk genoeg om 26 mensen binnen een paar minuten te doden. Gelukkig valt hij mensen alleen maar als hij wordt geprovoceerd. Mocht je er een op de bodem zien, ga er dan met een grote bocht omheen!

8. Een trucje om batterijen die niet de juiste maat hebben toch te laten werken

Het kan voorkomen dat je een apparaat aan de praat moet krijgen dat alleen een bepaalde soort batterij nodig heeft, maar je alleen een kleiner type batterij hebt. Oplossing? Gebruik aluminiumfolie. Maak verlengstukjes van aluminiumfolie waarmee je de ruimte tussen de batterij opvult.