De plasticvanger is vertrokken, maar niet alles gaat volgens plan: hier zijn alle details
Misschien kan je je het Ocean Cleanup-project en Wilson nog herinneren, het enorme systeem dat het plastic verzameld dat in zee terecht is gekomen. Het technologisch gevaarte, bedacht door de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, is al een tijdje bij de Great Pacific Garbage Patch, het plasticeiland om te beginnen aan de verzamelingsklus. Dit enorme project zou het vervuilingsprobleem in de oceanen op kunnen lossen, maar het krijgt nu te maken met de eerste onvermijdelijke problemen van een technologie die nog in een experimentele fase verkeert.
Het lijkt erop dat het enorme systeem dat plastic verzamelt en is bedacht door de start-up The Ocean Cleanup en de jonge Boyan Slat, te maken heeft gekregen met enkele problemen tijdens de testreis. De drijvende constructie van ongeveer 600 meter breed ligt nu al enige tijd in het gebied van de Great Garbage Patch, waar het is begonnen met verzamelen. Deze eerste reis lijkt ogenschijnlijk te worden verziekt door een aantal moeilijke situaties en problemen waar, als het gaat over technologieën die in ontwikkeling zijn, absoluut rekening mee was gehouden.
Volgens een bericht dat door het bedrijf is gecommuniceerd, zou het systeem nog te langzaam zijn om zo goed mogelijk tegen de stroming in de Stille Oceaan in te kunnen gaan en dus afval verzamelen. Het grootste probleem is dat tijdens de verzamelfase het systeem het opgepikte plastic niet bij zich kon houden, te wijten aan vibraties en de te lage snelheid. Een fout die waarschijnlijk komt door de grotere impact die het systeem heeft gehad op de stromingen in de Stille Oceaan.
Ondanks deze moeilijkheden zijn de specialisten er nog steeds zeker van dat ze de voorziene hoeveelheid van 50 ton binnen een jaar kunnen verzamelen. Het gevaarte heeft tenslotte de schokken op open zee kunnen trotseren en dit is voor Slat en zijn kompanen een groot succes.
Er wordt elk jaar steeds meer plastic in de zee gedumpt en het scenario dat door experts is voorsteld is grimmig. Het afval maakt het ecosysteem kapot en heeft ook op de vis die we eten een negatieve invloed, gezien de hoeveelheid chemische stoffen die uit plastic vrijkomen. De situatie waarin "Wilson" op dit moment in verkeert is absoluut geen reden tot zorg voor het team dat dit plan heeft opgezet. Zij denken dat ze verder kunnen op basis van de hoopgevende dingen die ze hebben geleerd in deze eerste maanden dat ze bezig zijn en de meer dan 2000 kilo plastic die tot nu toe is verzameld.