Er is met succes een verbinding gelegd tussen de hersenen van drie mensen, waardoor uitwisselen van informatie mogelijk is
Enkele neurowetenschappers zijn er met succes in geslaagd om een driewegsverbinding te leggen tussen hersenen en tussen meerdere mensen. Gedurende het experiment lukte het de proefpersonen om de gedachten die ze hadden met elkaar te delen tijdens een potje van een spelletje dat op Tetris lijkt. Experts denken dat dit systeem in de toekomst kan worden uitgebreid naar hele netwerken van mensen die onderling met elkaar verbonden zijn, zoals een soort van sociaal netwerk voor het gezamenlijk oplossen van problemen.
Een groep wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd het brein van drie mensen met elkaar te verbinden dankzij een combinatie van een elektro-encefalogram (EEG) en transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Het eerste apparaat wordt gebruikt voor het registreren van de elektrische impulsen die wijzen op hersenactiviteit, en het tweede om de hersenen te stimuleren middels magneetvelden. Onderzoekers noemen het systeem "BrainNet" en naast dat het nieuwe informatie geeft over het functioneren van het menselijk brein, heerst er de overtuiging dat in de toekomst het brein van meerdere mensen met elkaar verbonden kunnen worden via het web. BrainNet is in het onderzoek gepresenteerd als de "Eerste directe non-invasieve brein-tot-brein meerpersoons-interface."
Met behulp van dit systeem kunnen de met elkaar verbonden personen samenwerken en samen opdrachten oplossen door gebruik te maken van directe brein-tot-brein-communicatie. Bij dit experiment hebben de drie verbonden personen een spel gespeeld dat op Tetris lijkt. Hierbij hadden de twee "zenders" EEG-plakkers op en een "ontvanger had een TMS-muts op. De twee ontvangers werd gevraagd om te bepalen of het puzzelstukje wel of niet moest draaien en hun keuze aan te geven door naar van de twee led-lichtjes te kijken van 15 hertz en 17 hertz, aan de zijkanten van het scherm.
Vervolgens zijn de beslissingen die ze gemaakt hebben via internet verstuurd naar de hersenen van de ontvanger die het scherm met het spel niet kon zien. Door zijn achterhoofdskwab in zijn hersenen magnetisch te stimuleren werden er in zijn brein min of meer fellere flitsen opgewekt die aangaven welke keuzes de twee zenders hadden gemaakt. De ontvanger, nadat hij deze informatie had doorgekregen, maakte zijn keuze die hij aangaf op een interface die was aangesloten op EEG-elektroden, en hij uitging van de informatie die hij had gekregen. Het betrouwbaarheidspercentage van 81,25%, mag als positief worden beschouwd, na een experiment met vijf verschillende groepen van drie mensen.
Deze techniek is op dit moment beperkt tot drie mensen, maar kan dit in de toekomst worden uitgebreid naar een groter aantal mensen dat met hun brein onderling aan elkaar verbonden zijn. Hoewel de procedure traag is en onvolledig, laat dit experiment wel zien wat de toekomst zou kunnen gaan zijn, namelijk de hersenen van meerdere mensen bundelen om moeilijke problemen op te lossen... zoals een spelletje Tetris!