Op 3 januari ging de aarde sneller draaien en haalde het een snelheid van 110 duizend kilometer per uur.

door Skip

04 Januari 2019

Op 3 januari ging de aarde sneller draaien en haalde het een snelheid van 110 duizend kilometer per uur.

3 januari is een speciale dag voor planeet aarde, want elk jaar komt de aarde op het punt aan in z'n baan waar het 't dichtst bij de zon komt, het zogenaamde perihelium. Velen zullen zich vast en zeker afvragen waarom het zo koud is. Ondanks dat we zo dichtbij deze hete ster zitten, is het toch winter omdat niet alleen de positie in de baan het seizoen bepaalt, maar ook de helling van de as van de aarde vergeleken met zonnestralen. Hoe dan ook, de zon kan er feller uitzien dan dat hij in de zomer schijnt.

Wanneer de aarde het perihelium benadert, gebeurt er ook nog iets anders dat heel bijzonder is.

Op 3 januari ging de aarde sneller draaien en haalde het een snelheid van 110 duizend kilometer per uur. - 1

Veel mensen huiveren er alleen al als ze eraan denken, zeker degenen die niet zo van hoge snelheden houden. Als de aarde het perihelium staat dan haalt 't z'n maximale snelheid en wordt de 110.700 km p/u gehaald ten opzichte van de 103.536 km p/u tijdens het aphelium, het punt waarop de aarde in z'n baan zich het verst van de zon bevindt. Dat is een verschil van "slechts" 7.000 km p/u sneller.

pixabay.com

pixabay.com

Terwijl de aarde om de zon draait blijft laatstgenoemde niet stilstaan. Ook de zon draait om ons sterrenstelsel; de Melkweg met een snelheid van 790.000 kilometer per uur!

Dat zijn onvoorstelbare snelheden die we met ons voorstellingsvermogen niet kunnen bevatten, en waar we onderhevig aan zijn zonder dat ook maar door te hebben!