Een Chinese ruimtesonde die geland is op de schaduwzijde van de maan heeft planten en dieren meegenomen

door Skip

05 Januari 2019

Een Chinese ruimtesonde die geland is op de schaduwzijde van de maan heeft planten en dieren meegenomen

Ruimtewandelingen lijken misschien een doel op zich te wezen, maar zijn ze dat nooit, want verkenningsmissies van de ruimte hebben altijd een tweede doel; vaak om te kijken of de mens buiten de aarde kan leven.

De lancering van de Chinese Chang'e 4 haalt hiermee dus niet de glans weg van de beroemde Amerikaanse Apollo 11-missie, waar voor het eerst een mens over de maan liep. Maar nu blijkt dat er in een kleine aluminium container een levend ecosysteem zit van planten en dieren.  

via telegraph.co.uk

NASA/Wikimedia

NASA/Wikimedia

Landen op de schaduwzijde van de maan, iets dat we allemaal hebben meegezongen met het beroemde stuk van Pink Floyd, was al iets bijzonders op zich. Maar door een magische combinatie van rotatietijden van de maan krijgen we op aarde altijd slechts een kant ervan te zien, waarin we vaak een gekke bek zien. Wat er zich aan die andere kant bevindt, dat wist (bijna) niemand.

De Chinezen wilden met de ruimtesonde Chang'e 4 niet alleen deze onbekende ruimte verkennen, maar zijn ze ook ban plan om te kijken of het mogelijk is om leven in stand te houden. Daartoe hebben Chinese onderzoekers de ruimtesonde voorzien van een kleine aluminiumcilinder (inhoud 0,8 liter en drie kilo gewicht), met daarin aardappelzaad zaden van de Arabidopsis thaliana, vaak gebruikt als modelorganisme in biologie-experimenten en eieren van de zijderups.

阿爾特斯/Wikimedia

阿爾特斯/Wikimedia

De planten voorzien de eitjes van de benodigde hoeveelheid zuurstof, terwijl de rupsen in ruil daarvoor via hun afvalstoffen CO2 en andere voedingstoffen produceren. Het doel van het experiment is om te kijken of planten in de maanomgeving kunnen groeien en bloeien zoals gebruikelijk.

Zonlicht, het uiterst belangrijke ingrediënt voor fotosynthese, mag natuurlijk niet ontbreken, dat binnen zal komen door een opening in de cilinder. Ook de technologie waarmee de gegevens uit de cilinder naar de aarde worden verstuurd, is uiterst geavanceerd. Piepkleine cameraatjes houden het proces in de gaten en andere sensoren pikken belangrijke informatie op.

De Chinese missie is heel belangrijk in het onderzoeken van de vraag of het klikt tussen de maanomgeving en het aardse leven. Mochten de resultaten positief zijn, dan kan er worden gedacht aan het bouwen van een permanente basis of wooneenheden.

Of de planten groeien en de zijderupsen het overleven is nog maar de vraag. We gaan het zien!

Bron: