6 ongelofelijke dingen waartoe het menselijk brein in staat is

door Skip

05 Januari 2019

6 ongelofelijke dingen waartoe het menselijk brein in staat is

Ons lichaam kan waanzinnige dingen doen die we in het dagelijks leven niet voelen of gewoonweg niet opmerken, dat weten we. Terwijl wij druk bezig zijn met alle andere taken, is ons lichaam op een onberispelijke manier processen aan het uitvoeren. Als iets niet gaat zoals dat zou moeten, dan krijgt het systeem te maken met haperingen, als ware het een machine.

Er kunnen zich vreemde gebeurtenissen voordoen, zoals deze, die te wijten zijn aan het slecht functioneren van het zenuwstelsel.

1. Synesthesie

1. Synesthesie

pixabay.com

Dit neurologisch verschijnsel doet zich voor wanneer de ene zintuigprikkeling een reactie veroorzaakt bij een ander zintuig. Dat betekent dat sommige mensen synesthesie ervaren wanneer ze iemand anders aangeraakt zien worden op een bepaalde plek en dat zij vervolgens zelf het gevoel hebben op die plek te worden aangeraakt. Een ander voorbeeld van synesthesie is dat je een beeld ziet dat bij een situatie hoort, terwijl alleen het geluid te horen is wat je in die situatie zou kunnen horen.

Synesthesie doet zich ook voor wanneer je geluiden kunt zien en kleuren kunt horen. Zintuigen worden dan door elkaar beïnvloed.

Wat er achter dit verschijnsel zit, dat weten we niet, maar zeer waarschijnlijk zijn spiegelneuronen in de hersenschors hierbij betrokken. Deze neuronen zijn behoorlijk gevoelig bij sommige mensen, zoals dat ook het geval kan zijn met ruiken of zien.

2. Mensen die magneetvelden kunnen voelen

2. Mensen die magneetvelden kunnen voelen

maxpixel.net

Sommige vogels, vleermuizen, schildpadden en vossen zijn gevoelig voor het aardmagnetisch veld die dat gebruiken om zich beter te kunnen oriënteren in de ruimte om hen heen. Dit vermogen is toe te schrijven aan de deeltjes magnetiet in de vezels van hersenzenuwen of aan de cryptochroommoleculen in het netvlies.

Dat er sporen van magnetiet en chryptochroom in het menselijk lichaam is gevonden leidde tot de gedachte dat mensen misschien ook wel magneetvelden kunnen opmerken, net zoals andere dieren dat kunnen. Dit is echter nog een heel zwakke hypothese en is het waarschijnlijk slechts een overblijfsel van onze evolutiegeschiedenis.

3. Het Parijssyndroom

3. Het Parijssyndroom

pixabay.com

Sommige toeristen (vooral Japanners) zeggen dat ze ervaringen hebben gehad dat ze buiten zichzelf stonden, dat ze hallucineerden, paranoïde waren, hartkloppingen hadden, misselijkheid en braken toen ze eenmaal in Parijs waren aangekomen.

Experts denken dat dit verschijnsel komt door het contrast waar men mee wordt geconfronteerd tussen het ingebeelde Parijs en Parijs zoals het werkelijk is. Met name in Azië wordt de Franse hoofdstad altijd afgeschilderd in een romantisch licht, rustig, en waar modellen en schilders wonen. De werkelijkheid is echter dat het een doodgewone Europese hoofdstad is die, hoe fascinerend ook, te maken heeft met haast, vervuiling en een enorme toeristenstroom.

Dat rottige gevoel zou dus komen door de schok die volgt op teleurstelling.

4. Blindzien

4. Blindzien

pixabay.com

Wanneer het achterste deel van de hersenschors, de occipitale kwab, een klap krijgt, is het mogelijk om helemaal blind te worden; bij sommige mensen echter gebeurt er iets heel vreemds, namelijk blindzien.

Aangezien andere delen van het visuele systeem nog blijven werken, kan het gebeuren dat iemand kan rondlopen in een onbekende kamer, obstakels uit de weg gaan of een bal uit de lucht kan vangen, zonder dat er feitelijk iets wordt gezien.

Dit is een manier van zien die heel bijzonder is, en volgens enkele experts hebben sommige dieren die geen visuele cortex hebben, dit ook.

5. Tweeling die hetzelfde ziet en voelt.

5. Tweeling die hetzelfde ziet en voelt.

army.mil

Onder craniopagus parasiticus wordt een hele zeldzame afwijking bij foetussen verstaan, waarbij een Siamese tweeling aan elkaar is vergroeid ter hoogte van de schedel. In de individuele gevallen doet zich iets voor dat zelfs nog zeldzamer is, namelijk dat er een (neurale) verbinding tussen de twee hersenen.

Dit brengt met zich mee dat op het moment wanneer een tweeling iets ziet of voelt, dit wordt doorgegeven aan de ander terwijl deze laatste z'n ogen dicht heeft. De signalen worden verstuurd via de thalamusbrug, die dienstdoet als prikkeloverdrager. Krista en Tatiana Hogan is een Siamese tweeling met craniopagus parasiticus die dit kunnen ervaren.

6. Mensen die elke dag van hun leven kunnen herinneren

6. Mensen die elke dag van hun leven kunnen herinneren

pexels.com

Vergeten wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar alles onthouden is dan ook weer niet iets om blij van te worden. Als iemand hyperthymesia heeft, kan diegene elk moment uit zijn leven herinneren.

Net als synesthesie, is ook dit fenomeen niet alleen zeldzaam maar wordt het ook nog niet goed begrepen. Er wordt echter gedacht dat het wel dingen deelt met het savantsyndroom, waarbij mensen toegang tot het geheugen heeft op een manier die gezonde mensen niet hebben.

Alles onthouden, zonder dat je dat bewust doet, en je het niet meer kan vergeten, zorgt voor flink wat problemen in het dagelijks leven. Daarom is vergeten van levensbelang voor het brein.

Het universum is een hele vreemde plaats, maar de hersenen van de mens zijn toch het vreemdst van allemaal!