9 constructieve manieren om een kind te straffen zonder z'n zelfvertrouwen te beschadigen

door Skip

09 Januari 2019

9 constructieve manieren om een kind te straffen zonder z'n zelfvertrouwen te beschadigen

Vaak straffen ouders kinderen meer dan eigenlijk nodig is. Dit is helemaal niet goed want ze kunnen opgroeien met vrees en angsten die ze eigenlijk niet zouden moeten hebben. Dit betekent echter niet dat je niet moet straffen wanneer je dat juist wel moet doen. Het belangrijkste is om een passende en geschikte maatstaf te hanteren waarlangs je oordeelt zodat je kinderen kunt straffen op een manier waar ze echt wat aan hebben. Het is tenslotte nooit fijn om je kinderen te straffen, maar streng zijn is soms nodig om hun bestwil!

via parents.com

Pixabay

Pixabay

  • 1. Straffen moet geen emotionele aangelegenheid zijn. Veel ouders worden erg kwaad wanneer hun kind niet luistert en bestaat er de kans dat ze hun emoties niet kunnen bedwingen. Een kind dat erg gevoelig is kan later problemen krijgen door het vele schreeuwen dat het te horen heeft gekregen.
  • 2. Als het kind geen kwaad in de zin heeft zou het niet moeten worden gestraft. Meestal willen kinderen niemand iets aandoen. Ze zijn nieuwsgierig en proberen de wereld om hen heen te ontdekken. Wanneer dit 'teveel aan nieuwsgierigheid' tot iets vervelends leidt zouden kinderen niet moeten worden gestraft maar gesteund. Als ze ook voor dingen worden gestraft die ze per ongeluk hebben gedaan, worden ze later misschien bangig en besluiteloos.
  • 3. Straf ze niet en plein public. Door dit soort dingen worden kinderen verlegen en boos. Beloon ze ook niet op deze manier als je niet wilt dat ze te arrogant worden. Een kind dat te vaak op dit soort manieren wordt "vernederd" ten overstaan van iedereen kan later op volwassen leeftijd een heel besluiteloos mens worden.
Pixabay

Pixabay

  • 4. Suggesties en bevelen zijn twee verschillende dingen. Kinderen zouden alleen moeten worden gestraft als ze iets niet hebben gedaan wat jij van ze hebt gevraagd. Als je hen ook straft voor suggesties waar ze niet zo op hebben gelet, dan kunnen de gevolgen wanneer ze volwassen zijn ernstig zijn.
  • 5. Als je niet weet wie het gedaan heeft, straf ze dan allemaal. Als je niet precies weet wie van je kinderen de schuldige is, dan is het beter om ze allemaal te straffen dan slechts een wat aan te doen. Als je er eentje straft zou dit kind in de toekomst mogelijk een zondebok kunnen worden, en dat is gevaarlijk.
  • 6. Als je met straf hebt gedreigd, geef het dan ook. Zeggen dat je een kind gaat straffen en het dan niet doen kan er voor zorgen dat er een slecht beeld ontstaat van ouders. Het vertrouwen in hen kan minder worden en kunnen zij mogelijk goed en slecht gedrag niet meer goed van elkaar onderscheiden en wat ze wel en niet moeten doen.
Pixabay

Pixabay

  • 7. Gebruik geen beledigende woorden en schuttingtaal. Veel ouders die zich te veel laten meeslepen door hun emoties hebben zelfs niet in de gaten dat ze heftige en beledigende taal gebruiken. Dit gedrag kan het zelfvertrouwen permanent kwetsen, vooral bij meisjes. 
  • 8. Kinderen moeten worden gestraft voor wat ze nu hebben gedaan niet voor de dingen van vroeger. Een kind dat continu op zijn kop krijgt voor dingen die in het verleden heeft gedaan zal mogelijk emotioneel nooit sterk in zijn schoenen gaan staan. Het zal waarschijnlijk moeilijk voor hem zijn om van zijn eigen fouten te leren en zal hij misschien daarom geen nieuwe dingen doen en teveel gewend raken aan de dagelijkse routine.
  • 9. Straf op passende wijze die hoort bij hun leeftijd en op basis van de dingen die ze leuk vinden. Het is belangrijk om een maatstaf te hanteren bij het straffen. Je kan niet dezelfde straf geven voor een te laag rapportcijfer of omdat ze niet naar je hebben geluisterd. Houd rekening met hun leeftijd en interesses. Dat kan zijn TV, mobieltjes, games. Probeer dit in te perken of te voorkomen dat ze deze dingen kunnen gebruiken en moet je dan eens kijken hoe ze zich dit zullen herinneren!