8 gebaren die je bij een sollicitatiegesprek absoluut moet voorkomen

Janine image
door Janine

16 Januari 2019

8 gebaren die je bij een sollicitatiegesprek absoluut moet voorkomen

Vaak herhalen we vóór een sollicitatiegesprek alles wat we willen zeggen tegen onze gesprekspartner, zodat ons professionele imago het beste uit de verf kan komen - en de gebreken misschien kan verdoezelen.

Maar voor zover we denken dat we ons goed hebben voorbereid, vergeten de meesten van ons om aandacht te schenken aan een andere taal waarmee we ons uitdrukken, zonder dat we ons ervan bewust zijn: ons lichaam.

Onze bewegingen en gebaren kunnen namelijk diepgaande aspecten van ons karakter onthullen, veel meer dan we, bewust, met woorden doen. In het bijzonder is het goed om deze 8 gebaren te vermijden.

PictureYouth/wikimedia

PictureYouth/wikimedia

 

1. BENEN OVER ELKAAR GESLAGEN. Het is een typische verdedigingspositie; het is beter om beide voeten op de grond te zetten. Deze positie is stabieler en dit vergemakkelijkt creatief denken, waardoor complexe vragen effectief kunnen worden aangepakt.

2. DE HALS AANRAKEN. De handen op je hals, op de halsslagader of aan de zijkant leggen, geeft aan dat de persoon onder stress en onzeker is: jouw gesprekspartner kan vermoeden dat je iets verbergt.

3. ASYMMETRISCHE HOUDING. Het aannemen van een asymmetrische positie, met de ene schouder hoger dan de andere, onthult een zwak karakter; ook de rug buigen is een teken van weinig zelfverzekerdheid.

4. HET VERSTOPPEN VAN DE HANDEN. De beweging van onze handen onthult onze emotionele toestand, en dat weten we: daarom hebben we de neiging onze handen te verbergen zodat anderen ze niet zien. De human resource managers weten dit echter ook: het is beter om je handen in het zicht te laten met de handpalmen naar boven - een teken van oprechtheid - dan te proberen ze te verbergen tussen de stoel en de billen of ze in je zak te houden.

pexels

pexels

5. HET HAAR AANRAKEN. De gewoonte om het kapsel te ordenen, drukt nervositeit uit en een onvermogen om de controle te behouden, naast het irriteren van de gesprekspartner. Adem daarom diep in of neem even pauze voordat je vragen beantwoordt, in een poging de controle over je handen te herstellen.

6. NAAR RECHTS ONDER KIJKEN. Als we iets verzinnen om te vertellen, hebben we onbewust de neiging om onze ogen naar rechts te draaien. In plaats daarvan, wanneer we ons gewoon iets proberen te herinneren, draaien we onbewust onze ogen naar links. Zorg ervoor dat je niet teveel naar de interviewer staart: deze blik, wanneer deze aanhoudend en langdurig is, wordt als agressief ervaren.

7. MET DE ARMEN OVER ELKAAR. Dit is een verdedigingspositie; je kunt beter teruggrijpen naar gebaren, die ons ook helpen om ons verhaal te begeleiden en om in alle openheid te communiceren.

8. DE SCHOUDERS OPHALEN. Het is ook bekend als de "positie van de schildpad" en bestaat uit het optillen van de schouders totdat deze in de nek zakt. Deze houding duidt op angst en onzekerheid, je kunt beter de voorkeur geven aan een rechte positie en wanneer je met de ander praat, leun je iets naar voren om interesse te tonen.

Deze trucs zijn geen garantie om je succesvol te maken bij elke sollicitatie, maar één ding is zeker: in ieder geval zullen ze je laten lijken op iemand die zeker van zichzelf is, wat, geloof me, heel belangrijk is!