Weten of je een leeuw, dolfijn, wolf of beer bent zal volgens deze slaapspecialist je leven veranderen

door Skip

14 Januari 2019

Weten of je een leeuw, dolfijn, wolf of beer bent zal volgens deze slaapspecialist je leven veranderen

Volgens dr. Michael Breus, auteur van meerdere boeken en slaapspecialist, zijn er verschillende soorten chronotypes. Aan de hand van het chronotype kan je zien welke gewoontes iemand heeft met betrekking tot slapen en opstaan. Er zijn mensen die liever vroeg opstaan zodat ze eerder kunnen stoppen met hun werkdag en je hebt mensen die absoluut tot laat moeten blijven liggen zodat ze later het beste van zichzelf kunnen geven. Tussen deze extremen zitten allerlei variaties.

Volgens deze "slaapdokter" is het heel belangrijk om te weten welk chronotype je bent, wil je je gezondheid verbeteren, gelukkiger en productiever zijn. Er zijn er vier, te weten: een leeuw, een dolfijn, een wolf en een beer. Welke type ben jij?

Leeuwen

Leeuwen

pixabay.com

Leeuwen zijn mensen die liever vroeg opstaan en meteen aan de dag beginnen zonder al teveel te treuzelen. Leeuwen zijn ook mensen die echter halverwege de dag een energedip krijgen waardoor zij hun tempo moeten vertragen.

Volgens Breus zou dit chronotype meer hartige tussendoortjes gedurende dag moeten eten en veel moeten drinken om ervoor te zorgen dat het energieniveau altijd op peil blijft. Het is beter om 's ochtends analytisch werk te doen dat meer concentratie vraagt en in de middag juist creatieve dingen.

Beren

Beren

pexels.com

Als je een beer bent, dan vind je slapen heel erg fijn, je bent geneigd om mee te bewegen met de zon, dus je stelt het naar bed gaan niet te lang uit en sta je op waneer de zon opkomt.

Als de dag van een beer om 7 uur zou beginnen, zou dat het ideaalst zijn, met een eiwitrijk ontbijt en geen koffie; tenminste in het eerste halfuur na het opstaan.

Beren kunnen in de vroege ochtend heel goed de taken verrichten die aandacht en concentratie vragen, en stellen ze de meer saaiere klussen uit tot 's middags.

In het begin van de avond is het ideale moment voor beren om een beetje te sporten. De maaltijd die aan bedtijd voorafgaat zou erg licht moeten zijn om zo op deze manier het lichaam voorzichtig voor te bereiden om te gaan slapen.

Dolfijnen

Dolfijnen

pixabay.com

Mensen die last hebben van slapeloosheid en meer in het algemeen slaapproblemen, zijn heel vaak dolfijnen qua chronotype. Om dit soort problemen tegen te gaan kan er meteen na het opstaan een beetje aan iets van yoga of zoiets worden gedaan, of hardlopen, met daarna een eiwitrijk ontbijt.

's Ochtends is doorgaans een relaxt moment, doe daarom in deze uurtjes minder zware klusjes, waardoor lichaam en geest goed kunnen ontwaken (als je nog niet al hebben gesport). 's Middags, als je meer energie hebt kan je je met volle overgave storten op het oplossen van complexe wiskundige raadsels.

Voor de tijd na het eten en voor het slapen gaan, min of meer na 20.00 uur tot middernacht, is er het advies om geen enkel scherm meer in te schakelen en liever iets te doen dat de slaap bevordert (lezen, in een kleurboek werken, borduren...)

Wolven

Wolven

pexels.com

Wolven herkennen zich in de gewoonte die bij uilen meer voorkomt: ze gaan laat naar bed en staan heel laat in de ochtend op. Wolven hebben er grootse moeite mee om in actie te komen voor 09.00 uur.

Niet om hiermee dit soort mensen een schuldgevoel aan te praten hoor, echt niet. Sterker nog, tegenwoordig bepalen steeds meer (vooralsnog alleen de grootste) bedrijven de werktijden op basis van welk chronotype hun werknemers zijn, om aan hun natuurlijke neiging tegemoet te komen.

Breus' advies voor wolven is om de dag te beginnen met een ontbijt rond 8 uur 's ochtends en dan daarna een lichte vorm van sport te beoefenen. Koffie het liefst uitstellen tot na elf uur. In de namiddaguren zijn wolven het productiefst en moeten dan belangrijke ontmoetingen plaatsvinden en dingen die aandacht vereisen.

Het avondeten kan ook tot na 20.00 uur worden uitgesteld, op voorwaarde dat alcohol wordt vermeden en er niet zwaar wordt gegeten, wat de slaapkwaliteit kan verminderen.

Conclusies

Conclusies

pixabay.com

We zijn gewend geraakt aan een maatschappij met vaste tijdstippen en ritmes, waar we met meer of minder moeite, ons aan moeten aanpassen. Er is steeds sterker bewijs voor dat iedereen andere gewoontes heeft wat betreft gaan slapen en opstaan, net als je slaap-waakritme respecteren van essentieel belang is om lichamelijk en geestelijk goed in je vel te zitten.

In de toekomst zal werk meer toegespitst zijn op de persoon, zonder vaste tijden zodat iedereen z'n werk zo goed mogelijk kan doen, zonder dat je je ongemakkelijk hoeft te voelen bij de ritmes waar je je aan moet houden.

Weet jij al wat voor een chronotype je bent? Ga je er misschien werk van maken om hiernaar te leven en dus gezonder te leven, meer in balans en productiever te zijn?