Radiatoren en kachels? Ze zullen niet langer nodig zijn met de truien van de toekomst
Met de komst van de eerste kou, is het verleidelijk om meteen de kachel en radiatoren aan te zetten - misschien zelfs de open haard, voor degenen die het geluk hebben er een te hebben. In een oogwenk wordt de temperatuur in huis aangenaam - totdat de rekening arriveert om ons eraan te herinneren hoeveel het kost om thuis in een t-shirt te zitten terwijl er buiten pinguïns rondlopen.
Het lijkt er echter op dat een groep onderzoekers van de Rutgers University en de Oregon State University een alternatieve en efficiënte oplossing hebben gevonden: directe verwarming van kleding, waardoor de economische en ecologische kosten worden verminderd.
via Nature
Het onderzoek, gepubliceerd in Scientific Reports, is gebaseerd op een reeds bekend idee: het aanbrengen op kleding van pleisters aangedreven door kleine batterijen die in staat zijn om warmte te produceren. Op deze manier kunnen mensen direct worden verwarmd, waardoor de verspreiding van warmte in grote en vaak ongebruikte gebieden wordt vermeden. Naar schatting is 47% van de mondiale energie gericht op het verwarmen van interieurs en dat 42% van deze energie wordt verspild omdat het lege ruimtes zijn.
De onderzoekers hebben daarom goedkope verwarmende pleisters gemaakt, die gepulseerd licht gebruiken om zeer dunne zilverdraden te combineren met polyester en worden aangedreven door een knoopcelbatterij - net als die van polshorloges. Deze pleisters kunnen op elk kledingstuk worden aangebracht, zijn bestand tegen draaien, wassen, vocht en hoge temperaturen. In de toekomst denken we dat we dezelfde technologie kunnen gebruiken in de fabricage van slimme stoffen, zoals sensoren en draagbare circuits.
Hoe zie je een toekomst waarin we worden opgewarmd door kleding in plaats van radiatoren?
Source: