8 effectieve psychologische trucs die je meteen kunt gebruiken
De menselijke psychologie is een zeer ingewikkeld en moeilijk te onderzoeken gebied, dat geleerden en denkers van alle leeftijden tevergeefs hebben geprobeerd te ontleden volgens strenge en onveranderlijke regels. De hoeveelheid prikkels en verbindingen waar het menselijke geweten mee omgaat is zo groot dat ze onvoorspelbare resultaten opleveren, en uiteindelijk maakt juist dit elk mens speciaal en verschillend.
Maar er zijn enkele mentale methoden die statistisch gezien vaak herhaald worden voor een groot aantal mensen en die we in ons voordeel kunnen gebruiken. Als het in feite moeilijk te voorspellen is wat iemand zal besluiten als hij voor een bepaalde keuze staat, is het mogelijk om precieze strategieën uit te voeren om iemand ergens toe aan te zetten, bijvoorbeeld om een goede indruk van ons te geven. Hier zijn er 8.
1. Doe kauwgom in je mond. Het kalmerende effect van het kauwgum is op grote schaal aangetoond. Sommigen geloven dat het afhankelijk is van de stroom van de bloedsomloop naar het hoofd, anderen van de gelijkenis met de actie van het eten, wat ons rustig maakt. In elk geval kan, als je te maken krijgt met een stressvolle situatie, kauwgom je zenuwen helpen kalmeren.
2. Maak een kleine fout om een onhandig persoon te helpen. Een kleine fout maken, bijvoorbeeld op het werk, kan je helpen een verlegen persoon op zijn gemak te stellen. Allereerst zal het je "menselijker" maken in zijn ogen, en ten tweede zal zijn angst om fouten te maken verminderen.
3. Maak elke dag complimenten. Zelfs als je humeur niet goed is, is het geven van complimenten iets positiefs voor jezelf en anderen. Een mondelinge voldoening, misschien toevallig tijdens een toespraak, is een infusie van waardevol zelfrespect voor ieder van ons, en creëert positieve vibraties die "gunstig" zouden kunnen zijn in momenten van spanning.
4. Onderschat het "spotlight" -effect niet. Vaak hebben we de indruk dat onze acties - of onze manier van kleden, onze woorden, zelfs onze blik - centraal staan in de aandacht van anderen. Wees gerust! Iedereen om ons heen heeft zijn eigen gedachten, vaak let hij niet eens op ons. De natuurlijke neiging om de impact op anderen te overschatten kan je vrijheid beïnvloeden, je moet proberen het te beheersen.
5. Creër ad-hoc overeenkomsten. Iedereen weerspiegelt zichzelf graag in de mensen om zich heen, omdat ze zich op hun gemak voelen. Als je het creëren van een affiniteit wilt versnellen, kun je niet alleen de aspecten en interesses benadrukken die je gemeen hebt met de andere persoon, maar je kunt ook specifieke woorden gebruiken die je vaak gebruikt. De impact op zijn ego zal onmiddellijk zijn!
6. Bied twee opties aan in plaats van een directe vraag te stellen. Vooral op de werkplek is het altijd moeilijk om iets te vragen zonder te beledigen. In dit geval is het handig om een alternatief aan te bieden. Als een collega je bijvoorbeeld een verslag moet geven, vraag hem dan niet "geef je me het verslag?"; het zal diplomatieker zijn om te vragen "geef het mij vandaag of in de komende dagen?", op deze manier verplicht je hem niet tot een "ja of nee"... en je zult een bondgenoot hebben gemaakt!
7. Gebruik geheimen. Om iemand onmiddellijk te leren kennen, vertel je hem een geheim. Natuurlijk is het niet nodig om iets heel intiems te bekennen: het is belangrijk dat de andere persoon de indruk heeft dat je hem in vertrouwen hebt genomen en zich onmiddellijk dichter bij je zal voelen.
8. Vraag om de zoveel tijd om een kleine gunst. Blijkbaar verhoogt het vragen van een kleine gunst aan een persoon de kans dat deze persoon ons in de toekomst zal helpen voor grotere dingen. Om een voorbeeld te geven: op het vragen om een potlood of een pen aan een collega, krijg je ongetwijfeld een positief antwoord, ook als we hem in de toekomst een grotere gunst vragen. Kortom... breek gewoon het ijs!
Welke van deze trucs heb je zelf gebruikt of welke zou je volgens jou in de praktijk proberen te brengen? Laat het ons weten in de reacties!