Een Noorse miljardair heeft besloten een deel van zijn vermogen te investeren in het schoonmaken van de oceanen
Overstroomd door tonnen plastic en afval, net zo uitgestrekt als de oppervlakte van sommige staten, hebben de oceanen jarenlang de aandacht getrokken van geleerden en milieuactivisten, op zoek naar de meest effectieve methoden om ze schoon te maken.
Maar wat er echt toe doet, is de interesse en actie van elk individu voor de bescherming van de oceanen; als deze persoon toevallig ook nog miljardair is, kan zijn tussenkomst zelfs nog belangrijker zijn. Dit is het geval van Kjell Inge Røkke, de Noorse miljardair die besloot in actie te komen ter verdediging van het milieu.
Kjell Inge Røkke wilde zich inzetten voor het milieu, uitgaand van het element dat zijn leven domineerde - de zee en de oceanen. Geboren in 1958, zonder onderwijs te hebben genoten, begon Røkke zijn carrière op 18-jarige leeftijd als visser in Alaska.
Later, in de jaren '80, kwam hij aan het hoofd van verschillende Amerikaanse boor- en scheepvaartmaatschappijen in de omgeving van Seattle voordat hij terugkeerde naar zijn geboorteland en zijn eigen koopvaardijvloot opzette.
Tegenwoordig is Røkke één van de grootste aandeelhouders van Aker, een conglomeraat voor zee- en offshore-boringen, en een van de rijkste mannen ter wereld, met een vermogen van $2,7 miljard volgens Forbes - maar heeft ook de bereidheid om een deel voor de gemeenschap te investeren. "Het is onderdeel van mijn plan om veel van mijn fortuin kwijt te raken, ik wil de maatschappij en de wereld teruggeven wat zij mij hebben gegeven. Dit schip is voor hen."
Het door de miljardair genoemde schip is het REV - Research Expedition Vessel - een jacht van 181,6 meter - waarmee het het langste ter wereld is - om de vervuiling van zeeën en oceanen te controleren en het van plastic te reinigen. In de woorden van Røkke "zal het REV een platform zijn voor het verzamelen van kennis, ik wil graag onderzoekers, milieugroepen en andere instellingen aan boord verwelkomen, om nieuwe vaardigheden te verwerven om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de uitdagingen en kansen in verband met de zeeën aan te gaan".
Het REV is in staat 60 wetenschappers en 40 bemanningsleden te vervoeren en is ontworpen om te navigeren in de arctische en tropische gebieden en zal in 2020 klaar zijn: het zal worden gebruikt voor onderzoek en tandemtransport met het WWF en zal in staat zijn om 5 ton plastic per dag schoon te maken.
Naast apparatuur voor monitoring en bewaking van zeegebieden en moderne laboratoria, zal er een auditorium zijn, twee helipads, een hangar voor een op afstand bediend voertuig en een autonoom onderwatervoertuig, evenals een multifunctioneel vrachtdek aan de achtersteven van het schip.
Vanuit technisch oogpunt heeft de REV een straal van 22 meter en bereikt hij een maximumsnelheid van 17 knopen; zijn echolood zal tot 11 knopen van snelheid, en zijn biomassa bemonsteringssysteem tot 2 knopen in werking kunnen stellen. De REV heeft een totale autonomie van 114 dagen met een aanvulling van 90 passagiers.
Wat hulp aan de vervuilde oceanen kan nooit kwaad!