Er is een heel eenvoudige reden waarom smart-TV's tegenwoordig zo voordelig zijn: ze verzamelen en verkopen gegevens van de gebruikers

Janine image
door Janine

20 Januari 2019

Er is een heel eenvoudige reden waarom smart-TV's tegenwoordig zo voordelig zijn: ze verzamelen en verkopen gegevens van de gebruikers

Als je in een winkelcentrum loopt, zul je merken dat de prijs van een smart-tv - het meest verkochte type tv dat tegenwoordig wordt verkocht - veel lager is dan een paar jaar geleden. Gezien de kwaliteit van de afbeeldingen en het ongelooflijke aantal diensten dat zij aanbieden, is hun prijs zeer voordelig voor de consument.

Maar er is een andere kant van de medaille die de consument niet overweegt: het is geen complottheorie, maar een geconsolideerde realiteit die bezitters van smart-tv's zouden moeten weten.

Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine/Wikimedia

Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine/Wikimedia

Er is een heel eenvoudige reden waarom smart-tv's tegenwoordig tegen een - relatief - lage prijs kunnen worden gekocht: sommige fabrikanten verzamelen gegevens over het gebruik van de tv van de gebruiker en verkopen deze aan derden.

De verzamelde gegevens kunnen betrekking hebben op het soort programma's dat wordt bekeken, de reclames die met meer belangstelling bekeken worden - ook al is dit onbewust -, de geografische positie van de tv en meer.

"De winnende strategie is dat we geen geld hoeven te verdienen aan de verkoop van tv's", zegt Bill Baxter, de technisch directeur van Vizio, een Amerikaans low-cost merk van smart-tv's. De echte business betreft de verkoop van gegevens aan bedrijven die er belang bij hebben.
 

Paul Sullivan/Flickr

Paul Sullivan/Flickr

Wat veel mensen zich nog niet hebben gerealiseerd, is dat het tegenwoordig de grootste interesse van bedrijven is om de voorkeuren van klanten en potentiële klanten te weten te komen: het doel is om gerichte reclamecampagnes te maken die alleen diegenen bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn om een specifiek product te kopen. Het is de nieuwe grens van marketing, stil en sluw.

Op deze manier eindigt de winst op de tv niet met de verkoop: het verzamelen en doorsturen van gebruikersgegevens is continu en wordt steeds completer met de tijd - en daarom steeds waardevoller.

Dit is het mechanisme waarmee je smart-tv's kunt verkopen tegen vaak "dump" prijzen.

Nooit eerder was het zaak om jezelf af te vragen waarom bepaalde dingen gebeuren: daarom zou het niet zo onopgemerkt moeten zijn geweest dat de vooruitgang van de technologie niet gepaard ging met een prijsverhoging.