Onderzoekers slaagden erin om borstkankercellen in vet te veranderen om hun verspreiding te blokkeren
Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om borstkankercellen om te zetten in adipocyten, of simpelweg in vet. Dankzij deze transformatie stopt de tumor niet alleen met verspreiding, maar er is ook waargenomen dat deze geen mogelijkheid heeft om de inverse transformatie uit te voeren en daarom terug te keren als tumorcel. Twee geneesmiddelen zouden dit toelaten die al goedgekeurd zijn en om deze reden zou het niet erg ingewikkeld moeten zijn om door te gaan met de tests op patiënten.
via Cell
Onderzoekers hebben in eerste instantie een mechanisme onderzocht dat optreedt telkens wanneer een wond op de huid moet genezen: de cellen van het epitheel worden getransformeerd in stamcellen (mesenchym) die aanleiding kunnen geven tot verschillende weefsels, waaronder het epitheel zelf.
Het was al bekend dat tumoren dit mechanisme gebruikten om in het lichaam te vermenigvuldigen door middel van metastasen, evenals het terugkerend mechanisme.
De onderzoekers onderzochten laboratoriummuizen die waren geïmplanteerd met een agressieve vorm van menselijke borstkanker en behandelden ze met twee geneesmiddelen: een die werd gebruikt voor de behandeling van diabetes - rosiglitazon - en trametinib, een kankertherapie.
Met de toediening van deze geneesmiddelen, wanneer de kankercellen de transformatie volgden, in plaats van het genereren van andere kankercellen werden ze getransformeerd in vetcellen. Niet alleen dat, maar toen de overgang naar vet compleet was, keerden in geen enkel geval de kwaadaardige kankercellen terug.
National Cancer Institute/Wikimedia
De onderzoeksgroep heeft de ontdekking met enthousiasme aangekondigd, maar heeft andere factoren benadrukt die zeker moeten worden onderzocht: ten eerste, de transformatie van vet is niet met alle soorten kanker gelukt, maar heeft alleen overweldigende resultaten opgeleverd met borstkanker. Bovendien werd in het verleden het succes van muizen niet als repliceerbaar op mensen beschouwd.
Ondanks alles blijven de onderzoekers vol vertrouwen: het feit dat de twee geneesmiddelen die in het experiment worden gebruikt al door de FDA zijn goedgekeurd, zou de overgang naar tests op mensen niet ingewikkeld mogen maken, die hoe dan ook tot onverwachte gevolgen zou kunnen leiden.
Onderzoekers hebben een uitzonderlijke mijlpaal bereikt in de geschiedenis van de zoektocht naar een remedie tegen kanker: het is geen therapie, het heeft nog geen mensenleven gered, maar dit betekent niet dat we niet hoopvol mogen zijn voor de toekomst.
Source: