In Israël werd een buitenaards mineraal harder dan diamant ontdekt

Janine image
door Janine

21 Januari 2019

In Israël werd een buitenaards mineraal harder dan diamant ontdekt

Een mineraal dat tot nu toe als buitenaards werd beschouwd omdat het alleen buiten onze planeet bestaat, is gevonden in de mijngebieden ten noorden van Israël. De ontdekking van dit nieuwe element was een zeer belangrijke gebeurtenis, juist vanwege zijn aard dat tot nu toe beschouwd werd als buitenaards en ook vanwege de waarde en hardheid die kenmerkend zijn voor dit nieuwe mineraal.

Hanay/Wikipedia

Hanay/Wikipedia

Een nieuw mineraal werd ontdekt in de bergen in het noorden van Israël, in het Zevulun-dal bij de bergketen van de berg Karmel. Een ontdekking die met enthousiasme verwelkomd werd door de International Mineralogical Association, ondanks dat ieder jaar honderden nieuwe mineralen goedgekeurd worden. Dit komt omdat gedacht werd dat de rots die het mijnbouwbedrijf Shefa Yamin ontdekte alleen aanwezig was op buitenaardse lichamen en materialen.

Dit mineraal is vergelijkbaar met allendeite, een element dat gevonden is op de resten van de komeet Allende die op de aarde is gevallen in februari 1969. Dit nieuwe element werd Carmeltazite genoemd, vanwege de opgravingen en de materialen waaruit het is gevormd: titanium, aluminium en zirkonium. Men denkt dat deze steen in de toekomst aanzienlijke commerciële kansen kan bieden, gezien de gelijkenis met andere edelstenen die gewoonlijk in juwelen worden gebruikt.

Carmeltazite is gevonden in steengroeven vlakbij de meest beroemde saffieren, het op één na hardste mineraal dat op onze planeet te vinden is. Na de eerste tests van de dichtheid en de samenstelling, bleek dat deze steen, waarvan er op dit moment slechts één erkende afzetting is, harder is dan diamant, waardoor het één van de duurste materialen in de wereld is.

Parent Géry/Wikimedia

Parent Géry/Wikimedia

De vorming van afzettingen van carmeltazite dateert waarschijnlijk uit het Krijt tijdperk, toen deze gebieden werden gekenmerkt door een intense vulkanische activiteit. Het is niet toevallig dat er ten minste 14 vulkaankraters in het gebied rond de Karmel-keten aanwezig zijn, die bepalend zijn geweest voor het opnieuw creëren van de juiste geologische omstandigheden voor het vormen van dit mineraal. Deskundigen denken dat carmeltazite zich 18 mijl onder het oppervlak van de aarde heeft gevormd en dat door de vulkanische leidingen in dit gebied in de loop der tijd de afzettingen zijn gevormd zoals ze werden gevonden.

Dit zeer zeldzame mineraal werd geregistreerd door het mijnbouwbedrijf dat het ontdekte als Carmel Sapphire, en gezien de zeldzaamheid en de prijs die erg hoog zou moeten zijn, wordt het waarschijnlijk voornamelijk gebruikt als steen voor de creatie van juwelen van de allerhoogste kwaliteit met een buitenaardse prijs!