Dit is de wetenschappelijke reden waarom incompetente mensen vaak ook degenen zijn die het meest zelfverzekerd blijken te zijn

Janine image
door Janine

28 Januari 2019

Dit is de wetenschappelijke reden waarom incompetente mensen vaak ook degenen zijn die het meest zelfverzekerd blijken te zijn

Heb je wel eens iemand gesproken die weinig deskundig was met betrekking tot een specifiek onderwerp, maar zich gedroeg alsof hij er veel vanaf wist? Misschien zelfs om je wat advies te geven en op te scheppen over het hebben van veel ervaring op dat gebied. Je zult die persoon waarschijnlijk niet positief beoordeeld hebben, maar nu kun je eindelijk een naam geven aan dat vreemde gedrag dat we helaas verschillende keren in het leven tegenkomen: het wordt het Dunning-Kruger-effect genoemd.

via sciencealert.com

pixabay.com

pixabay.com

Het Dunning-Kruger-effect is tot op zekere hoogte aanwezig bij ieder van ons: het is niets anders dan het gedrag van een incompetente persoon die denkt meer te weten dan hij eigenlijk weet, en hier erg trots op is.

Iedereen kan in de val lopen van het Dunning-Kruger-effect, bijvoorbeeld alleen al het feit dat je bij een universiteitsexamen jezelf erg zeker voelt over een goede beoordeling, zelfs als de kennis over het onderwerp heel weinig wordt geconsolideerd. Het is niet gezegd dat het een altijd negatieve of onaangename houding is, maar volgens deskundigen kan het bij andere gelegenheden echt gevaarlijk zijn.

Het was het geval van een chirurg die enkele van zijn patiënten verminkte omdat hij zijn beperkte vermogens niet wist te erkennen, maar integendeel, geloofde dat hij goed werk had geleverd.

pexels.com

pexels.com

Een aantal luchtrampen analyserend wordt bovendien gedacht dat velen vermeden hadden kunnen worden als het personeel niet op een volledig passieve manier was toevertrouwd aan de bevelen van een piloot die het slachtoffer was van het Dunning-Kruger-effect.

De naam van dit vreemde gedrag ontleent zijn naam aan twee psychologen die de effecten ervan bestudeerden: David Dunning en Justin Kruger onderwierpen een aantal vrijwilligers aan een gevarieerde quiz- er werden problemen behandeld variërend van grammatica tot humor- en vroegen uiteindelijk de individuele deelnemers hun mening over de uitkomst van hun eigen test, vergeleken met andere vrijwilligers. De psychologen hebben daarna vastgesteld dat de mensen die slecht scoorden ook degenen waren die zichzelf als de beste beoordeelden.

Samenvattend: wie het Dunning-Kruger-effect heeft, heeft geen kennis van een onderwerp, maar weet niet dat hij geen kennis heeft: dit alles geeft hem een ​​groot zelfvertrouwen, waar hij heel trots op is. Helaas zijn degenen die aan het effect van Dunning-Kruger lijden, ook degenen die minder bereid zijn om kritiek te accepteren of te proberen zichzelf te verbeteren.

De oplossing? Er niet teveel tijd aan verspillen!