Slapen elimineert echt alle gifstoffen en afvalstoffen die zich in de hersenen ophopen
Een paar uur langer slapen gebruiken we in het weekend graag om te ontspannen; niet kunnen uitslapen is iets dat enorme ergernis geeft. Wetenschappers willen er echter op wijzen dat voldoende slapen niet alleen een kwestie van persoonlijk genot is.
Slaap speelt een zeer belangrijke functie voor het goed functioneren van het lichaam - en vooral de hersenen: het is namelijk gebleken dat tijdens de rustperiode een reinigingsproces wordt uitgevoerd dat de toxische componenten elimineert die tijdens het ontwaken worden geproduceerd, inclusief diegenen die verantwoordelijk worden geacht voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.
via npr.org
Deskundigen hebben opgemerkt dat tijdens de slaap een reinigingsmechanisme van het brein wordt geactiveerd: het proces bestaat erin de hersenvocht naar het hersengebied te pompen, dat gifstoffen en alle andere afvalproducten uit de hersenen bevat, die zich op een natuurlijke manier tijdens de waakperiode ophopen.
Het reinigingsproces wordt geleid door het glymfatisch systeem, een soort netwerk van buizen waarin afval en giftige materialen worden afgevoerd. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het glymphatisch systeem 10 keer efficiënter wordt tijdens de slaap, alsof de hersenen gebruik maken van de rust om wat schoonmaakwerk doen.
De ophoping van afvalstoffen in de hersenen kan leiden tot het ontstaan van de ziekte van Alzheimer: experts geloven namelijk dat het te wijten is aan de aanwezigheid in de hersenen van de zogenaamde beta-amyloïde plaques, afvalstoffen die de verbindingen tussen neuronen vernietigen.
De relatie tussen slapen en de ziekte van Alzheimer moet nog worden ontdekt, maar het is al een geldige alarmbel om naar te luisteren. Onderzoekers veronderstellen dat het verwaarlozen van de nachtrust ook verband houdt met andere ziekten, waaronder auto-immuunziekten.
Source: