Geleerden experimenteren met een nieuwe benadering van drugs: herinneringen uitwissen om van verslaving af te komen
Het overwinnen en winnen van drugsverslaving is een zeer moeilijke missie: slechts een zeer laag percentage van de mensen slaagt er in om na de eerste periodes "schoon" te blijven en de kans op een terugval is erg hoog. Om een oplossing te vinden voor dit zeer belangrijke sociale probleem, lijken de onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh een therapie te hebben ontdekt die veel mensen zou kunnen helpen. Het geheim is om de herinneringen aan drugs in de hersenen van de patiënt te verwijderen...
Wanneer je drugsverslaafde bent, is het moeilijk (maar niet onmogelijk) om erin te slagen niet in de val te lopen na een eerste periode van onthouding. Geschat wordt dat ongeveer 70% van de cocaïnegebruikers binnen de eerste 90 dagen weer in de verleiding komt. Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh lijken een manier te hebben gevonden om de terugval van drugsverslaafde patiënten te voorkomen door hun herinneringen in de hersenen te wissen.
Deze nieuwe studie bevindt zich nog in de experimentele fase en is in het laboratorium getest op het brein van ratten. De dieren kregen een dosis cocaïne toegediend terwijl een hendel werd geactiveerd die een licht- en geluidssignaal activeerde. Bij het verschijnen van deze signalen begonnen de muizen onmiddellijk op de hendel te drukken, een symptoom dat ze een sterk verlangen naar de drug hadden. Zodoende begonnen de onderzoekers geen drugs meer aan de dieren te geven wanneer ze op de hendel drukten en na een tijdje begonnen ze hun interesse te verliezen, ook al waren de prikkels en de signalen nog steeds aanwezig. Terwijl ze naar een andere omgeving gingen, begonnen de muizen de hendel opnieuw in te drukken als reactie op de prikkels.
Door de hersenen van de ratten te bestuderen, konden wetenschappers enkele verbindingen tussen de laterale amygdala en de mediale geniculaire kern identificeren. Deze verbindingen spelen een essentiële rol bij het samenstellen van herinneringen door het medicijn te associëren met licht en met het akoestische signaal. Door middel van nieuwe, op licht gebaseerde optogenetische technieken slaagden ze erin neuronen tussen de twee delen van de hersenen te controleren, waardoor herinneringen effectief werden gewist. Hoe vaker de ratten werden blootgesteld aan het licht- en akoestische signaal, hoe minder ze op de hendel drukten om cocaïne te vragen en hoewel in mindere mate, hield dit aan ook als ze in een andere omgeving werden geplaatst.
Onderzoekers denken dat ze door deze weg te blijven volgen, mensen kunnen helpen schoon te blijven door medicijnen of therapieën voor hersenstimulatie te ontwikkelen. Dit zou daarom het percentage terugvallen tijdens de eerste 90 dagen na het stoppen van drugsgebruik in de toekomst kunnen verlagen.