Het reviseren van gebruikte apparaten en ze verkopen tegen lage kostprijzen: de startup die het milieu en de portemonnee spaart
Hoe vaak heb je niet een kapot apparaat weggegooid en vervangen door een nieuwe in plaats van het naar een reparateur te brengen? De race om klanten te winnen heeft de multinationals ertoe aangezet om nieuwe apparaten te maken tegen steeds lagere kosten, die na een paar jaar op zijn - vooral mobiele telefoons die vervolgens vervangen moeten worden. Het resultaat? Bergen en bergen elektronisch afval, om precies te zijn 50 ton per jaar, waarvan volgens de Verenigde Naties slechts 20% naar een recyclingproces wordt gestuurd.
In dit opzicht worden echter deugdzame zakelijke initiatieven ontwikkeld, zoals de start-up Refurbed.
via Refurbed
Het is een platform dat in Duitsland is opgericht door twee vrienden, Peter Windischhofer en Kilian Kaminski, die op de tweede plaats kwamen in de categorie Climate Impact Battle op het Slush Festival 2018 in Helsinki: daar kun je technologische apparaten kopen - tablets, laptops en mobiele telefoons - die gereviseerd zijn. Deze term duidt op producten die, eenmaal gebruikt, worden onderworpen aan reparatie, onderhoud of reiniging, met als doel ze "als nieuw" te maken; deze producten worden vervolgens met een garantie verkocht, ook al is deze duidelijk korter dan die van het nieuwe product. De term "refurbished" wordt gebruikt om ze te onderscheiden van gebruikte producten, die geen enkele controle of onderhoud hebben ondergaan.
Deze virtueuze cirkel van gebruik, revisering en verkoop heeft het voordeel producten op de markt te brengen van goede kwaliteit, maar veel goedkoper in vergelijking met nieuwe, en vooral om te voorkomen dat die producten die nog steeds perfect werken op de vuilnisbelt belanden.
Het platform is al een groot succes in Duitsland, Oostenrijk en andere Europese landen, en nu beginnen ook andere landen het idee te omarmen, waaronder Italië en Nederland. Volgens de oprichters zijn technologische ontwikkeling en milieubescherming niet noodzakelijkerwijs in contrast, ze kunnen zelfs gemakkelijk naast elkaar bestaan dankzij een verstandiger beheer van middelen en een meer correcte informatie aan consumenten.
Het ambitieuze Refurbed-project is vanuit elk oogpunt positief: niet alleen kunnen veel meer consumenten toegang krijgen tot goedkopere producten, die ze anders misschien niet hadden kunnen betalen, maar het is ook goed voor het milieu. En als dit nog niet genoeg was, is er ook de verbintenis met Eden Reforestation Projects: voor elk product dat wordt verkocht in Madagaskar, Haïti of Nepal, plant Refurbed een boom. Wie had gedacht dat het kopen van een tablet zo'n groene actie zou kunnen zijn?