Kokedama, de Japanse tuiniertechniek die gemakkelijk te kopiëren is
De kunst van de Japanse tuin heeft een lange geschiedenis en is een van de onderscheidende uitdrukkingen van de cultuur van de rijzende zon, die in de loop van de tijd veel aandacht heeft besteed aan het verzorgen van planten, het leven te geven aan echte creaties en tuintechnieken. Een van deze is de Kokedama, een originele cultivatiemethode die rond 1600 in Japan is ontstaan. Een naaste verwant van de bonsai - waaruit hij is ontstaan - onderscheidt hij zich van een karakteristiek die meteen opvalt: de afwezigheid van een pot.
De term komt van het Japanse "koke" = mos en "kama" = bal, en drukt op een synthetische en effectieve manier de eigenaardigheid van deze techniek uit: een bal van modder en mos, waarop je verschillende struiken kunt enten - bomen, bloemen, planten. De modder die voor kokedama wordt gebruikt, wordt ketotsuchi genoemd en is donker, zuur, met een moerassig uiterlijk.
De kokedama is een decoratief voorwerp, maar harmonieus met de omringende omgeving. Hij kan aan de muur worden gehangen of op de grond of op een tafel worden geplaatst: gezien de bescheiden afmetingen neemt deze weinig ruimte in, wat hem tot de ideale kamerplant maakt.
Je kunt ze kopen in plantenwinkels of er zelf één maken: het proces is eenvoudig en helpt je ontspannen. In feite is de realisatie ervan vergelijkbaar met een ritueel en om deze reden wordt het ook gebruikt voor therapeutische doeleinden; bovendien zuivert het, net als elke andere plant, de omgeving, vermindert stress en verbetert het humeur.
De meeste planten kunnen worden gebruikt om een kokedama te maken; er zijn echter enkele aanbevolen, vooral omdat ze meer bestendig en duurzaam zijn. Dit zijn ze:
• cintas: met hun lange en dunne bladeren zijn ze uitstekend om op te hangen;
• klimop: als klimplant kan hij zowel binnen als buiten worden opgehangen;
• vetplanten: ze hebben niet veel water of continue zorg nodig, dus ze zijn zeer geschikt als kokedama;
• varen: zeer decoratief en elegant, voor interieurs.
Waar wacht je nog op om er meteen een voor je huis te maken?