De beweging van de zon aan de hemel gevangen in een uniek spectaculair beeld

Janine image
door Janine

09 Februari 2019

De beweging van de zon aan de hemel gevangen in een uniek spectaculair beeld

De astronomie is een van de oudste wetenschappelijke disciplines ooit bestudeerd door terrestrische beschavingen. De observatie van de lucht en de studie van astronomische gebeurtenissen in de oude culturen waren bijna altijd verbonden met de religieuze aspecten van het leven. Hoewel veel van die methoden en berekeningen de basis zijn geweest en nog steeds worden gebruikt in de moderne astrofysica, zijn waarnemingsmethoden en technologieën grondig veranderd en kunnen geleerden de fenomenen van hemellichamen preciezer observeren en vastleggen. Een bekende fotograaf die gespecialiseerd is in astronomische opnames, wilde een heel jaar lang de "bewegingen" van de zon vastleggen die ons een werkelijk spectaculair beeld gaven.

De zon beweegt zich in de hemel en elke dag verandert zijn positie enigszins. Deze uitspraak is niet helemaal exact omdat, zoals je weet, het onze planeet is die er omheen beweegt, wat zojuist is beschreven, is eigenlijk de visuele sensatie die je van de aarde hebt. Een fotograaf gespecialiseerd in astronomische foto's genaamd César Cantú, heeft de ster die zich in het centrum van onze melkweg bevindt, een heel jaar lang vereeuwigd, één keer per week, op dezelfde tijd (17.00 uur) en op dezelfde plaats.

Het resultaat is dit vreemde symbool dat een uitgerekte "8" lijkt, of het wiskundige symbool voor "oneindigheid" in de sterrenkunde genaamd "analemma". De "weg" van de Zon in de hemel is verre van willekeurig en hangt in werkelijkheid door de bewegingen van de Aarde af: van zijn elliptische baan rond de Zon en de helling van de as. Zijn bewegingen gedurende een heel jaar observerend, is te zien hoe de bogen gemaakt door de Zon aan de horizon hoger zijn als we de zomer naderen, terwijl ze lager zijn in de herfst en wintermaanden: in de praktijk is het alsof de analemma alle seizoenen op een vel papier tekent.

De vorm van deze geometrische figuur verandert afhankelijk van de positie in het halfrond van de waarnemer en heeft een "geplette" vorm juist omdat de baan van de aarde rond de zon elliptisch is. Als de beweging van de aarde perfect cirkelvormig zou zijn, zouden we een bijna perfecte "8" hebben en als het een elliptische baan had maar niet de helling van de as, zou de analemma een recht segment zijn van oost naar west.

Tauʻolunga7Wikimedia

Tauʻolunga7Wikimedia

Dit figuur is zeker niet nieuw in astronomische studies: sinds de oudheid werd deze cyclische en "oneindige" beweging van de Zon waargenomen, in die mate dat het mathematische symbool van de oneindigheid wordt verondersteld te zijn afgeleid van deze geometrische figuur. Het revolutionaire waarvan César Cantú zich onderscheidde, was om 52 maal de positie van de Zon te fotograferen, één keer per week, een aantal foto's die nog nooit iemand had gemaakt! Uiteraard worden er meer punten vastgelegd en is de uiteindelijke uitkomst groter, dus het zou de meest complete analogie kunnen zijn die nooit eerder werd getoond.