Een keerpunt wat betreft cannabis: eindelijk erkent de WHO de therapeutische eigenschappen ervan
Na tientallen jaren van strijd door patiëntenverenigingen (vooral overzee) komt eindelijk een historische opening door de Wereldgezondheidsorganisatie: de bevestiging dat cannabis therapeutische eigenschappen heeft en dat zijn status als verdovend middel noodzakelijkerwijs moet worden heroverwogen.
Cannabis werd in 1961 geïntroduceerd in Tabel IV van het Enkelvoudig Verdrag, dat alle stoffen verzamelt die geen therapeutische kracht hebben maar schadelijk zijn voor het lichaam: deze catalogisering is nu volkomen ongepast.
via forbes.com
Het rehabilitatieproces van therapeutische cannabis begint in 2016, wanneer de patiëntenorganisatie "Americans for safe access" een groep internationaal gerenommeerde deskundigen stuurt om een reeks documenten aan de WHO voor te leggen die het nut van cannabis voor therapeutische doeleinden aantonen. Op dat moment was de beslissing van de organisatie ontstaan om over te gaan tot een herziening van die gegevens, die uiteraard in verschillende fasen en in een tamelijk lange periode plaatsvonden. Het resultaat van die evaluatie was echter positief en bracht de WHO ertoe om nieuwe aanbevelingen te doen aan het VN-comité voor verdovende middelen.
Velen hebben benadrukt dat deze verandering meer "politiek" dan praktisch van aard is, in die zin dat de effecten ervan op het regelgevingsniveau erg traag zullen zijn omdat ze botsen met andere internationale conventies van de VN-landen. Hoewel deze verduidelijking waar kan zijn, hebben vele anderen de "morele" betekenis van dit standpunt onderstreept, wat eindelijk de manier kan veranderen waarop de publieke opinie - en dus in de toekomst ook de wet - deze substantie ziet als therapeutisch.