9 diersoorten die buitengewone superkrachten hebben
Als je denkt dat de superkrachten het voorrecht zijn van de helden ontstaan uit de fantasie van cartoonisten, heb je het mis. Het is voldoende om de natuur van dichterbij te bekijken om de aanwezigheid van verrassende levende wezens te zien, die in de loop van de millennia bijna bovennatuurlijke vaardigheden hebben ontwikkeld om te overleven en zichzelf te verdedigen tegen roofdieren. Hieronder hebben we 9 van deze onverwachte super-dieren verzameld... je zult zeker een aantal verrassingen tegenkomen!
Zeekomkommers kunnen "vloeibaar" worden
Zeekomkommers zijn voorzien van een veranderlijk weefsel van collageen (catch collagen), gecontroleerd door het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen ze snel zacht worden en in "gelei" veranderen: ze kunnen dan in een spleet tussen de rotsen glijden om aan een roofdier te ontsnappen om vervolgens terug te keren naar de solide staat.
Het kompas van de zalm
Hoe keren zalmen terug naar waar ze zijn geboren? Volgens een van de meest geloofwaardige theorieën onthouden ze tijdens hun eerste reis naar de zee het magnetische veld van de aarde, ook dankzij de ijzerdeeltjes in de schedel. Vervolgens gebruiken ze deze informatie om in de rivieren te zwemmen en na een paar jaar naar dezelfde plek terug te keren om hun eieren te leggen.
De verdedigingsstrategie van de blinde prik (hagfish)
Deze zeedieren kunnen, als ze worden bedreigd, fibreus slijm afscheiden via de klieren die zich langs het lichaam bevinden. Als ze in contact komen met water vergroot hun volume drastisch, de snuit belemmert de kieuwen en mond van het roofdier, waardoor de blinde prik kan ontsnappen.
In 2017 kreeg een busje vol met blinde prikken een ongeluk en de hele straat - inclusief een auto - bleef bedekt met slijm.
Het evenwicht van de steenbok
Als verdedigingsstrategie kunnen de steenbokken op verticale muren klimmen, waar ze onbereikbaar zijn voor roofdieren (behalve roofvogels). Zeer bekend zijn de steenbokken die de dam van het Meer van Cingino beklimmen, in het noorden van Italië, om kostbare mineralen van de rotsen te likken.
De kwal die niet sterft
Er is een soort kwal, de Turritopsis nutricula, die erin slaagt het verstrijken van de tijd om te keren en te ontsnappen aan de dood. Na het voortplanten eindigt de levenscyclus niet, maar valt hij naar de bodem en keert terug naar de jeugdfase.
De kracht van de mestkever
Het mannetje van de mestkever kan meer dan 1000 keer zijn eigen lichaamsgewicht dragen. Hij staat erom bekend om ballen van uitwerpselen te maken die hij met zich mee draagt om eieren in te leggen of als voedsel.
Het schot van de pistoolgarnaal (Alpheus heterochaelis)
Dit merkwaardige dier heeft een klauw met een bepaalde vorm, die niet dient om te grijpen, maar om een krachtig schot af te geven waarvan het geluid de 200 dB overschrijdt en krachtig weerkaatst onder water; de beweging creëert een waterstraal van ongeveer 100 km/u met een kleine bubbel hete stoom, die schaaldieren en kleine vissen verdooft waarmee de garnaal zich vervolgens voedt.
Imitatievaardigheden van de liervogel
Gieren, bekend als liervogels, zijn niet alleen beroemd vanwege het spectaculaire verenkleed dat ze gebruiken om vrouwtjes aan te trekken, maar ook voor het vermogen om vrijwel elk soort gezang of geluid van de natuur perfect te imiteren.
De klauwen van de Wolverine-kikker
De Trichobatrachus robustus, ook bekend als de Wolverine-kikker, is in staat om zijn klauwen door de huid te schieten; de eigenaardigheid ligt in het feit dat hun samenstelling van been is, en niet van keratine: volgens vele geleerden, creëert hij ze door opzettelijk de beenderen van de vingers te breken.