China: uit de ruïnes van een voormalige kolenmijn is een van de grootste drijvende zonnestelsels ter wereld ontstaan

Janine image
door Janine

13 Februari 2019

China: uit de ruïnes van een voormalige kolenmijn is een van de grootste drijvende zonnestelsels ter wereld ontstaan

Hernieuwbare energiebronnen zijn in enkele jaren uitgegroeid van een nichemarkt tot een sleutelrol in het beschermen van het milieu en het leven op aarde. Alle wereldmachten, elk op zijn eigen manier, hebben zich met deze nieuwe sector geconfronteerd en geprobeerd de hoogst mogelijke productieniveaus te bereiken.

Onder deze krachten kunnen we niet anders dan China noemen, dat dankzij een bloeiende economie ons de afgelopen decennia heeft laten wennen aan werkelijk hoge normen voor innovatie. In een Chinese provincie bevindt zich een drijvend fotovoltaïsch systeem dat de moeite waard is om wat meer over te weten.

SUNGROW

SUNGROW

Het werd gerealiseerd door het bedrijf Sungrow Power Supply, dat als locatie een waterspiegel van 4 tot 10 meter diep koos en zich in de buurt van de stad Huainan (Anhui) bevond. 166 duizend zonnepanelen zijn op het oppervlak van het meer gelegd: een getal waarmee het 's werelds grootste drijvende zonne-installatie is. Het complex produceert een vermogen van 40 megawatt en voedt 15.000 woningen voor ongeveer 25 jaar.

Om de begrijpelijke twijfels over de milieu-impact te beantwoorden, moet worden opgemerkt dat de plek ooit werd gebruikt voor de kolenwinning. Na de ineenstorting van de mijn werd het enorme gat gevuld met water, waardoor het meer ontstond. De beslissing om de panelen in het meer te plaatsen, ontstond uit het idee dat het beter was om een "kunstmatig" meer te gebruiken in plaats van het vasteland te beschadigen.

De aanwezigheid van water heeft ook een voordeel in termen van efficiëntie, omdat het helpt om de oververhitting van de panelen te beperken.

In de jaren na de Overeenkomst van Parijs werd China een van de eerste investeerders in hernieuwbare energie. Veel extractie-installaties zijn gesloten en de groene sector groeit voortdurend. De megafaciliteit van Anhui is niet alleen een grote symbolische waarde omdat het over een mijn is gebouwd, maar het is ook zeker het voorbeeld van hoe het land dat meer broeikasgassen uitstoot in de wereld snel probeert van koers te veranderen.