De hersenen kunnen tijdens de slaap een vreemde taal leren, blijkt uit een onderzoek
In de wereld van vandaag, met steeds meer multiculturele en onderling verbonden samenlevingen, wordt het steeds belangrijker om meerdere talen te spreken. Hoewel er verschillende methoden en technologieën zijn om het leren ervan te vergemakkelijken, kost het leren van een vreemde taal altijd aanzienlijk veel inspanningen, zowel in termen van geheugen als tijd.
En als we de nachtelijke uren aan dit doel wijden? Het is geen vreemd idee, maar een mogelijkheid volgens de resultaten van een onderzoek: het lijkt erop dat we tijdens sommige slaapmomenten vreemde woorden kunnen begrijpen en onthouden, naast het onthouden van de vertaling.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, werd uitgevoerd door een groep onderzoekers van de Universiteit van Bern, Zwitserland, binnen het programma "Decoding Sleep", georganiseerd door de Samenwerking van Interfaculty Research.
De onderzoekers gingen ervan uit dat de slapende hersenen veel bewuster zijn dan men denkt: om deze veronderstelling te bewijzen, onderzochten ze de mogelijkheid om nieuwe semantische verbanden te leggen tussen onbekende vreemde woorden en hun vertaling tijdens de slaap. De proefpersonen die betrokken waren bij de studie luisterden naar woorden van een kunstmatige taal en hun vertaling terwijl ze sliepen.
Tijdens de diepe slaap worden de hersencellen nauwer gecoördineerd en elke halve seconde oscilleren ze tussen een staat van activiteit - of "maximaal niveau" - en een van inactiviteit, waardoor een opeenvolging ontstaat die bekend staat als "trage golf slaap".
Tijdens deze fasen vonden de onderzoekers de vorming van semantische associaties tussen de woorden van de kunstmatige taal en hun vertaling in de hersenen van de vrijwilligers - op voorwaarde dat ze 2, 3 of 4 keer werden herhaald. Volgens Züst, co-auteur van de studie, "lijken de hersenstructuren de vorming van geheugen te bemiddelen, onafhankelijk van de heersende staat van bewustzijn - onbewust tijdens diepe slaap, bewust tijdens het ontwaken ".
Bij het ontwaken waren de proefpersonen in feite in staat om te sorteren en te categoriseren of een kunstmatig woord dat tijdens de slaap werd gehoord een groot of klein voorwerp aanduidde, in een sneller tempo dan puur toeval.
Nu zal het onderzoek gericht zijn op het verkennen van meer geavanceerde mogelijkheden voor geheugentraining tijdens de slaap.