Australië plant een miljard nieuwe bomen om de klimaatverandering te stoppen
Het weer is wereldwijd onverbiddelijk aan het veranderen: de klimaatrampen volgen elkaar op met een indrukwekkende continuïteit, terwijl de opwarming van de aarde de grenzen die onze planeet kan verduren, al lang heeft overschreden. Dit waren de thema's die leidden tot de Overeenkomst van Parijs van 2015, die de ondertekenende landen ertoe verplicht verschillende strategieën te implementeren om de planeet te redden.
Australië lijkt de eerste natie te zijn die maatregelen neemt, en besluit een campagne tegen vervuiling te voeren die voorziet in de aanplant van een miljard nieuwe bomen.
Volgens de analyses uitgevoerd door de regering van het oceanische land, wordt verwacht dat deze interventie de luchtvervuiling met 18 miljoen ton per jaar zal verminderen.
Het initiatief is perfect geïntegreerd in de onderzoeken van de Federale Polytechnische Universiteit van Zürich (ETH), waaruit is gebleken dat het planten van een groot aantal nieuwe bomen de hoeveelheid geproduceerde broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen. De voorstander van de studies, professor Thomas Crowther, verklaarde dat "bomen ons krachtigste wapen zijn tegen klimaatverandering".
De miljard nieuwe bomen die Australië gaat planten, zijn echter niet voldoende om volledig te reageren op de wereldwijde noodtoestand, waarvoor 1,2 miljard nieuwe bomen zouden moeten worden geplant; alleen op deze manier zou er een echte verandering zijn in de strijd tegen het broeikaseffect.
De ecoloog van Zürich heeft echter beweerd dat "bomen mensen letterlijk gelukkiger maken, en de luchtkwaliteit, waterkwaliteit, voedselkwaliteit en het ecosysteemdienst verbeteren. Dit is een mooie zaak omdat iedereen erbij betrokken kan zijn", waarmee het belang van een boom wordt benadrukt, ongeacht de cijfers.
Dus waarom niet het voorbeeld van Australië volgen en beginnen met planten, ook al is het maar een kleine boom, in onze tuin?