Dit bureau met een bed is alles wat je nodig hebt om productiever te zijn op het werk
Het werkende leven achter het bureau bestaat uit ups and downs: perioden waarin de productiviteit maximaal is, anderen waarin de werkplek er meer uitziet als een gevangenis. Het goede nieuws is dat het allemaal een kwestie van vermoeidheid kan zijn: zittend werk of werk aan de pc kun je goed combineren met slaap.
Een ontwerpster van Griekse afkomst heeft een oplossing gevonden die zeker nuttig zal zijn voor veel mensen.
In sommige culturen is het dutje iets heiligs: neem bijvoorbeeld Japan, waar het zelfs op het werk toegestaan is om een regenerend dutje te doen, of de landen in Zuid-Amerika, waar de siësta heerst in de vroege uren van de middag.
Ook de wetenschap is het eens met het nut van het dutje, vooral op de werkplek. Veel mensen beschouwen de dag als in tweeën verdeeld, waar halverwege een moment van ontspanning is: het opgeven van deze verdeling kan zowel gevolgen hebben voor de gezondheid als voor de werkprestaties.
In vergelijking met het verleden zijn er veel bedrijven die het rustbeleid hebben omarmd en een productiviteitsverhoging ervaren wanneer werknemers uitgerust en ontspannen zijn. In deze context past het idee van Nancy Leivaditou, een Griekse ontwerpster, die tijdens een periode van werk in New York moeite had om geconcentreerd te blijven.
Door gebruik te maken van haar creativiteit besloot ze iets aan haar probleem te doen, dat ook dat van veel andere mensen is: een bureau-bed. Haar idee is niets meer dan een werkplek, waaronder een oppervlak is waarop je een matras kunt plaatsen: aan een van de twee korte kanten is er de mogelijkheid om een tv te bevestigen, aan de andere kant een buigbare plaat om het hoofd en het kussen te ondersteunen.
Er zijn slechts een paar minuten slaap nodig om het werk te hervatten waar je het had achtergelaten, in een beslist hogere versnelling: het dutje versterkt ons immuunsysteem en herstelt de schade van het gebrek aan nachtrust. Kortom, het verbetert onze mentale en fysieke toestand en geeft ons meer kracht om het hoofd te bieden aan wat er die dag nog gedaan moet worden.
De ontwerper wil echter twee tips geven: de eerste, zorg ervoor dat je werkgever hiermee instemt, en ten tweede, stel een alarm in voor een paar minuten, zodat je niet de aanbevolen 8 uur op je werk slaapt!