Waarom houden we zo van de geur van boeken? Er is een chemische verklaring voor
Er is een onmiskenbare geur, hoewel soms wat muffig, die evenveel wordt gewaardeerd als de passie die zijn object uitoefent op de mensen eromheen: die van boeken. Als je een boekwinkel binnenloopt, of een bibliotheek, kun je gemakkelijk worden overvallen door deze geur, die ons bijna net zo aantrekt als de inhoud om door de pagina's te bladeren, waardoor je jezelf dronken laat worden door deze karakteristieke geur. Een geur die zo speciaal is dat het iemand ertoe heeft aangezet zich af te vragen wat de oorsprong is: dus heeft Andy Brunning de chemische componenten geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor dit aroma.
Als goede wetenschapper heeft Brunning in zijn blog de processen onderzocht en gecomponeerd aan de hand van de karakteristieke geur van boeken, waarbij hij onderscheid maakte tussen twee belangrijke aroma's: die van nieuwe boeken en die van de oude volumes.
Wat de eerste betreft, is het vrij moeilijk om specifieke verbindingen te identificeren, omdat er duizenden zijn die worden gebruikt voor de verschillende boeken, en daarom is het selecteren van de geurige chemicaliën nogal gecompliceerd - maar niet onmogelijk. In feite zijn er drie waarschijnlijke verantwoordelijken: het papier en de stoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging, inkten en kleefstoffen voor de binding.
Met betrekking tot oude boeken is de geur gemakkelijker te traceren: de cellulose en lignine van het papier, laten door het gebruik organische verbindingen vrij waaruit de typische geur zou ontstaan. De componenten van dit aroma zijn vanille, benzaldehyde - dat ruikt naar amandel -, zoete geuren die vrijkomen door ethylbenzeen en ethylhexanol.
Het verschil tussen nieuwe en oude boeken zou bestaan uit het betere kwaliteitspapier dat vandaag wordt gebruikt en dat, als het aan de ene kant meer ecologisch is, aan de andere kant minder "geurig" is. Voor de meer moderne mesen, die overgestapt zijn op een e-book maar nostalgisch voor de geur van boeken, zou het mogelijk zijn om dit te verhelpen met een spray speciaal voor dit doel uitgevonden - zou je de drang om het overal te besproeien weerstaan?