We moeten naar een werkweek van slechts 4 dagen gaan, zeggen economen
Blader door een boek van de moderne geschiedenis en je zult begrijpen hoe het tientallen jaren van strijd kostte om slechts 8 uur te werken. Tijden veranderen en al snel zou zelfs de standaard werkdag niet hetzelfde kunnen zijn.
Volgens de huidige levensomstandigheden is een kortere werkweek van slechts 4 dagen vereist. Dit zeggen twee prominente economen, volgens welke een dergelijke verandering grote voordelen zou opleveren voor werknemers en bedrijven.
Volgens Adam Grant, professor aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, en Rutger Bregman, historicus en auteur van verschillende boeken, heeft een verkorting van de werkweek enorme voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. De eerste is ervan overtuigd dat, als de werktijden zouden afnemen, mensen in staat zouden zijn hun aandacht effectiever te kunnen focussen. Aan de andere kant is Bregman er zeker van dat op deze manier de werknemers productiever zijn, wat een voordeel oplevert voor het succes van de bedrijven.
Geleerden die de impact van een vierdaagse werkweek analyseerden, zagen lagere niveaus van stress, hogere niveaus van werkplezier en een beter evenwicht tussen werk en privé. Grant en Bregman zijn het erover eens dat minder werken de productie niet veel van de huidige staat zal veranderen, maar een hogere kwaliteit biedt.
Het verlagen van de wekelijkse werktijden is immers geen absolute nieuwigheid: tussen de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw besefte Henry Ford al dat van een werkweek van 60 naar 40 werkuren zijn werknemers met meer energie en meer interesse en met meer trouw aan het bedrijf naar het werk gingen.
Een recente studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bevestigd dat landen met een cultuur van lange werktijden vaak middelmatige resultaten behalen voor productiviteit en Bruto Binnenlands Product (BBP).
Ondertussen is een bedrijf uit Nieuw Zeeland, de Perpetual Guardian, toegevoegd aan de lijst van bedrijven die al begonnen zijn met het experimenteren van de verkorte werkweek, met verrassende resultaten. Zou dit de vonk die de vlam van de werkrevolutie zal doen oplaaien?