Met LEGO spelen heeft enorme psychologische voordelen: dit zijn ze
Wie van ons heeft als kind zijnde nog nooit met LEGO gespeeld? Deze kleine kleurige stenen hebben onze jeugd begeleid, waardoor we onze creativiteit vorm konden geven, en dat niet alleen.
Zelfs bedrijven gebruiken ze in de wereld van zakelijk coachen, omdat door de rappresentatie van ideeën nieuwe alternatieven worden gecreëerd, doelen worden bereikt en nieuwe uitdagingen worden geprojecteerd.
We moeten het potentieel van dit eenvoudige spel niet onderschatten, omdat het tal van psychologische voordelen met zich meebrengt, die helpen om emotionele intelligentie te ontwikkelen; we leggen het hieronder uit.
Volgens psychologe Maria Teresa Mata laten de LEGO-constructies toe om verbindingen tot stand te brengen op diepere mentale niveaus, tussen creativiteit en verbeeldingskracht en handwerk, die op communicatief gebied kunnen worden vertaald: door het toe te passen op een werkgroep of een gezin, wordt de gegenereerde informatie zichtbaar, oftewel de standpunten van elk individu worden onthuld, waardoor dialoog en empathie worden bevorderd.
Wat via LEGO naar voren komt, is authentieker en echter, heeft vindingrijkheid en zelfs wijsheid, en is daarom nuttig bij het identificeren van nieuwe oplossingen, omdat het de emotionele intelligentie traint. In feite slaagt LEGO erin om die onbewuste barrières te doorbreken die typerend zijn voor elke sociale interactie, en om de kennis over zichzelf en anderen te vergroten.
Bovendien helpt dit bouwproces ons de nieuwe informatie van ons en van anderen bloot te leggen, te sorteren en in te delen, met als resultaat een uitbreiding van de vaardigheden.
Over het algemeen leent het bouwspel zich goed om het abstracte uit te drukken en wat moeilijk samen te vatten is: door emotionele intelligentie te trainen met vrije creatie, construeer, observeer en projecteer je je eigen innerlijke, zelfs onbewuste, innerlijke zelf.
Als je nooit al deze voordelen van LEGO had vermoed, heb je nu meer redenen om het te waarderen, en - waarom niet? - ermee te spelen, ongeacht wat je leeftijd is.