Deze 13-jarige bedacht een manier om alvleesklierkanker te behandelen, nog voordat hij naar de middelbare school ging
Alvleesklierkanker is momenteel een van de moeilijkst te behandelen tumoren: slechts 9% van de patiënten heeft een 5-jaars overleving na de diagnose, terwijl dat bij 10 jaar slechts 1% is. Zeer lage aantallen die de afgelopen 40 jaar niet veel verbeterd zijn.
Het grootste probleem is dat alvleesklierkanker in een zeer vergevorderd stadium wordt gediagnosticeerd vanwege de moeilijkheid waarmee het op CT-scans zichtbaar is. De uitvinding van een jonge student kon echter eindelijk die innovatie brengen waar miljoenen mensen op wachtten.
Rishab Jain, een 13-jarige inwoner van de Amerikaanse staat Oregon, is een getalenteerd programmeur en liefhebber van kunstmatige intelligentie. Hoewel hij nog op de middelbare school moet beginnen, heeft zijn briljante intelligentie hem er al toe gebracht om een probleem op te lossen dat het leven van miljoenen mensen in gevaar brengt.
Het begon allemaal toen hij zijn broer, een student in Boston, ging bezoeken: hier ontdekte hij per toeval de zeer lage levensverwachting in verband met alvleesklierkanker. De therapie die in de meeste gevallen wordt gebruikt, bestaat uit radiotherapie, die meestal niet effectief is, gezien het vergevorderde stadium waarin de tumor wordt gediagnosticeerd.
Het is namelijk erg moeilijk om de alvleesklier op een tomografie te lokaliseren vanwege zijn positie tussen de andere organen - darm, lever en ruggenmerg. Ook de biopsie - het verzamelen van een weefselmonster - is gecompliceerd, vanwege de obstakels die verhinderen dat de alvleesklier bereikt wordt.
Rishab Jain, die zijn passie voor programmeren en kunstmatige intelligentie combineerde, probeerde zijn kleine bijdrage te leveren, die enorm waardevol bleek te zijn: hij ontwierp een software die de resultaten van de röntgenfoto's verwerkt, en preciezere gegevens bewerkt over de gezondheid van de alvleesklier.
Het programma is zeer eenvoudig in gebruik en uiterst betrouwbaar: om het te bouwen, nam hij contact op met 235 artsen en 30 experts van de beste onderzoeksinstituten over de hele wereld. Het meest interessante aspect van zijn programma is dat dankzij dit programma oncologen patiënten meer specifieke therapieën kunnen bieden, die miljoenen andere gezonde cellen redden.
Het programma van Rishab Jain heeft al een belangrijke erkenning en een geldprijs gewonnen, maar de jongen is vastbesloten om niet te stoppen: hij wil chirurg worden en medisch onderzoek blijven doen, ook als hij volwassen is.
We wensen deze jongeman veel geluk, in de hoop dat hij het leven van veel kankerpatiënten zal verbeteren!