Is jouw kat neurotisch? Volgens de wetenschap weerspiegelt het eenvoudigweg je persoonlijkheid

Janine image
door Janine

09 Maart 2019

Is jouw kat neurotisch? Volgens de wetenschap weerspiegelt het eenvoudigweg je persoonlijkheid

We zijn net klaar met onze werkdag, we zetten de auto in de garage en lopen naar ons appartement. We draaien de sleutel in het slot en even voordat we binnen lopen, denken we: "Hoe zal het met mijn kat zijn? In welke staat zou mijn appartement zijn? Zal hij in een goed humeur zijn of juist neurotisch en chagrijnig?". Het antwoord is, in werkelijkheid, veel eenvoudiger dan je denkt: het karakter van een kat lijkt namelijk heel veel op dat van zijn baasje.

via The Telegraph

pxhere

pxhere

Lauren Finka, Ph.D. in de filosofie en ethologicus van de Nottingham Trent University, vertelde de Britse krant The Telegraph dat veel eigenaren van gezelschapsdieren hun trouwe viervoeters beschouwen als daadwerkelijke leden van het gezin en dat dit hun persoonlijkheid beïnvloedt. Finka en haar entourage interviewden 3000 katteneigenaren en analyseerden hun persoonlijkheden op een schaal waarmee het mogelijk is om vijf hoofdkenmerken van de persoonlijkheid te herkennen: vriendelijkheid, plichtsgetrouwheid, extraversie, emotionele stabiliteit en openheid. Het experiment toonde aan dat mensen zulke nauwe banden met hun dieren creëren dat de laatsten lijken op hun baasjes.

In het bijzonder is gebleken dat mensen met een grote open geest vaak eigenaren zijn van katten die graag vrij rondlopen en in de vrije natuur dwalen, terwijl individuen met een grote vriendelijkheid lievere en meer sociale katten hebben. En wie weinig emotionele stabiliteit heeft? Wel, dan zul je een kat hebben met gedragsproblemen.

Unsplash

Unsplash

Het is duidelijk dat, zoals ook door Finka wordt onderstreept, het verband tussen de persoonlijkheden van eigenaren en katten niet duidelijk maakt wat het echte causale verband is, maar ons in staat stelt een ander belangrijk aspect te begrijpen: onze persoonlijkheid beïnvloedt in feite niet alleen het karakter van onze kat, maar ook - zo niet vooral - de manier waarop we ervoor zorgen: het is duidelijk dat een stabieler persoon met meer liefde voor zijn huisdier zal zorgen; aan de andere kant zullen mensen met emotionele problemen veel minder aanwezig en liefdevol zijn en daar zal de kat onder lijden. Het experiment van Finka heeft inderdaad aangetoond dat katten met weinig liefhebbende baasjes, agressief zijn en veel gemakkelijker dik worden dan katten die geknuffeld worden en geliefd zijn.

Danielle Gunn-Moore, professor aan de Universiteit van Edinburgh, verklaarde ook dat katten zeer gevoelige dieren zijn en dat ze zo'n nauwe band hebben met hun eigenaars dat ze hun gedrag aannemen.

Laten we er dus even over nadenken: hoe gedragen we ons gewoonlijk? Zijn we rustig, vriendelijk, verliezen we nooit ons geduld? Ja? Goed, laten we de sleutel in het slot draaien en een hartelijk welkom verwachten."