Adidas en Puma zijn gecreëerd door twee broers die elkaar haatten: een waar en ongelooflijk verhaal
Het gebeurt weleens dat er misverstanden zijn tussen broers. Meer zeldzaam is dat deze kunnen leiden tot een definitieve breuk en tot het succes van beide. Welnu, wat volgt is precies het verhaal van twee broers die na een ruzie beroemd werden: Rudolf (Rudi) en Adolf (Adi) Dassler. Hun namen vertellen je misschien weinig, maar je hebt zeker duizenden keren de namen gehoord van de bekende schoenenbedrijven die door hen zijn opgericht: Puma en Adidas.
De geschiedenis van de gebroeders Dassler begon in 1920 in Duitsland, in een dorp met 4000 inwoners (Herzogenaurach), toen de twee besloten om een schoenenfabriek op te richten: de Dassler Brothers Sports Shoes Company. Hun partnerschap was gebaseerd op een welomschreven evenwicht: Rudi verkocht de schoenen op een uitstekende manier, Adi was een nauwgezette vakman. De fabriek had echter niet veel erkenning tot 1936, toen de twee broers er tijdens de Olympische Spelen in Berlijn aan dachten om een paar schoenen aan Jesse Owens te geven, een Amerikaanse sprinter die toen nog vrijwel onbekend was. Owens won vier gouden medailles en de Dassler-schoenen werden beroemd in heel Duitsland. De onderlinge verhoudingen tussen de broers begonnen echter scheurtjes te vertonen.
De eerste crisis vond plaats in 1942: Rudi werd geroepen om voor het Duitse leger te vechten en werd tweemaal gearresteerd. De eerste keer door de nazi's, door desertie; de tweede keer door de Amerikanen. Rudi gaf de schuld aan zijn broer: hij was ervan overtuigd dat Adi van hem af wilde komen om het bedrijf over te nemen. De breuk was onvermijdelijk en leidde in 1947 tot de ontbinding van de fabriek en de oprichting van twee concurrerende bedrijven. Adolf Dassler noemde zijn bedrijf AdiDas en Rudolf noemde dat van hem Ruda en vervolgens Puma.
Pexels
Al in de jaren '50 waren al diegenen die niet in dienst waren bij Schaeffler Technologies AG (het op twee na belangrijkste bedrijf in het geboortedorp van de broers) werknemers van Adidas of Puma. Dezelfde plaats was in tweeën gesplitst: een stilzwijgende regel verbood de werknemers van Puma en Adidas om degenen die voor het concurrerende bedrijf werkten te frequenteren. De situatie was zo onwerkelijk dat er een hele reeks verhalen rondgingen: een daarvan vertelde dat een inwoner van Herzogenaurach, voordat hij besloot een gesprek met een onbekende te beginnen, naar de schoenen keek van degene die voor hem stond. De strijd eindigde ook niet bij de dood van de twee broers.
Tokumeigakarinoaoshima/Wikipedia
Pas in 2009 besloten de erfgenamen van de Dasslers om de strijdbijl te begraven en een vriendschappelijke wedstrijd te organiseren tussen de werknemers van de twee bedrijven. Met welke schoenen aan hun voeten? Adidas voor de één en Puma voor de ander!