13 psychologische trucs waardoor je meteen krijgt wat je wilt

Janine image
door Janine

16 Maart 2019

13 psychologische trucs waardoor je meteen krijgt wat je wilt

Sommige mensen lijken een echte hypnotiserende kracht over anderen uit te oefenen, zodat ze altijd krijgen waar ze om vragen. Om iets in hun voordeel te krijgen gebruiken ze geen magie, maar alleen een groot besef van gebaren en gezichtsuitdrukking.

Er is een vorm van communicatie, non-verbale communicatie genoemd, die voor deskundigen op dezelfde manier moet worden behandeld als wanneer we spreken: non-verbale communicatie bestaat uit subtiele trucs, onzichtbare strategieën, die echter een groot verschil kunnen maken in de relaties met anderen. Hier zijn enkele tips om anderen zover te krijgen dat ze precies doen wat we vragen.

Rowan Atkinson, Richard Curtis

Rowan Atkinson, Richard Curtis

  • Zinnen als "het lijkt mij dat...", "volgens mij..." en dergelijke laten iemand onzeker lijken: ze moeten tijdens een belangrijk gesprek worden vermeden.
  • Als je een liedje in gedachten hebt, probeer dan de laatste woorden te onthouden: volgens het Zeigarnik-effect zijn de hersenen geneigd te stoppen met nadenken over wat zij als voltooid beschouwen.
  • Om iemand een plezier te doen, moet men het mirroring gebruiken, dat wil zeggen om sommige van de gebaren, manieren om dingen te doen of vaak gebruikte terminologieën te imiteren: wees echter voorzichtig om niet te overdrijven, dat kan heel vervelend zijn!
  • Als je moeite hebt om de namen van mensen te onthouden, probeer dan hun naam onmiddellijk te herhalen na het te hebben gehoord, bijvoorbeeld door te zeggen "Leuk je te ontmoeten, Paul!"
  • Als je wilt dat iemand jouw advies echt opvolgt, probeer dan een aantal vertrouwenspersonen ter sprake te brengen, bijvoorbeeld door te zeggen dat jouw grootmoeder je hetzelfde advies gaf: mensen vertrouwen ouders of grootouders op een onbewuste manier en het spelen van deze kaart geeft meer waarde aan het advies.
  • Om iets gemakkelijker van iemand gedaan te krijgen, is het beter om hem aan het eind van de dag te spreken: wanneer iemand moe is, is hij over het algemeen toegeeflijker.
  • Vóór een sollicitatiegesprek moet je voor je fysieke verschijning zorgen: de aantrekkelijkste mensen worden onbewust als nog intelligenter beschouwd.
pixabay

pixabay

  • Om meer aandacht te trekken, is het beter om namen te gebruiken dan werkwoorden: bijvoorbeeld in plaats van te zeggen "wilt u bedreigde dieren redden?", Verdient het de voorkeur "wilt u een redder van bedreigde dieren worden?"
  • Tegen iemand die zojuist heeft ingestemd ons een gunst te doen zeggen "dank je wel, daar heb je echte vrienden voor" zal hem meer bereid maken om ook in de toekomst beschikbaar te zijn.
  • Om iets groots te krijgen, hoef je niet altijd met iets kleins te beginnen: als je jouw baas om een week vakantie moet vragen, moet je hem om 10 vrije dagen vragen. Als hij het er niet mee eens is, zal hij eerder geneigd zijn je slechts zeven dagen te geven.
  • Om een goede indruk te maken met de gesprekspartner, is het goed om geen uitdrukkingen als "Ik weet het al", "Ik weet al hoe het eindigt" te gebruiken: beter is het om naar het gesprek te luisteren tot het einde, zelfs als je het onderwerp al kent.
pixabay

pixabay

  • Als je merkt dat je iets moeilijks moet begrijpen, begin het dan aan iemand anders uit te leggen: tijdens de uitleg zul je dingen snappen die je zullen helpen om het helemaal te begrijpen.
  • De handdruk is een sleutelmoment voor non-verbale communicatie. Er zijn drie manieren om handen te schudden: plaats jouw duim boven de hand van de ander (dominant teken), laat de ander zijn duim boven jouw hand plaatsen (teken van onderwerping) of houd beide armen op dezelfde hoogte. Dit laatste heeft de voorkeur als je een gelijkwaardige relatie wilt opbouwen.

Kende je deze trucs al? Het vereist enige training om ze toe te passen, maar uiteindelijk werpen ze hun vruchten af!