Dit is hoe Iraanse vrouwen in de jaren zeventig leefden vòòr de islamitische revolutie
De strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen is nog steeds een hobbelige reis in de westerse samenleving waarin we leven. Deze culturele botsing wordt nog meer gevoeld in samenlevingen die behoren tot het Midden-Oosten, waar de rol van vrouwen niet dezelfde voorrechten lijkt te genieten als die van de man.
Misschien weet niet iedereen dat in Iran, vóór de volksrevolutie van 1979, vrouwen een leven leidden dat veel leek op dat van de kapitalistische samenlevingen; ze mochten een reguliere opleiding volgen, met mannen communiceren en Westerse modieuze kleding dragen.
Dit alles veranderde tussen januari en februari 1979, toen de monarchie in Iran werd vervangen door een sjiitische islamitische republiek die het heel snel mogelijk maakte om van een kapitalistische stijl geïnspireerd op het westerse model naar een privatisering van het sociale systeem over te gaan: de industrieën zijn genationaliseerd, de scholen volledig geïslamiseerd en de westerse droom uitgewist.
De islamitische revolutie van 1979 heeft daarom de manier van leven van de Iraanse vrouw radicaal veranderd; zo kleedden ze zich vóór de politieke en sociale omwentelingen in een reeks buitengewone foto's.
En als de islamitische revolutie nooit had plaatsgevonden, hoe zou Iran dan vandaag zijn?