Onderzoekers vinden een dode walvis met 40 kg plastic in de maag, waaronder tasjes en rijstzakken
Als we het hebben over problemen in verband met plasticvervuiling, dan hebben we het niet alleen over microplastics, die door kleinere vissen kunnen worden opgegeten en op onze tafels terecht kunnen komen, maar ook over grotere voorwerpen. De grote zeedieren zijn vaak de dupe, die plastic tasjes of andere voorwerpen voor voedsel aanzien.
Dit is precies wat er gebeurde met een arme Cuvier snavelwalvis, die levenloos werd gevonden in de zee van de stad Davao, op de Filippijnen. De autopsie heeft namelijk een hoeveelheid afval onthuld die de onderzoekers zelf versteld deed staan.
NB. In het artikel hebben we slechts één foto opgenomen, omdat de anderen te wreed waren. We laten je de keuze om op de link van de organisatie te klikken om de andere afbeeldingen te bekijken.
Tijdens de interne inspectie van het dier door onderzoekers van het D'Bone Collector Museum, werd 40 kg plastic aangetroffen in de maag, meest boodschappentassen, die vaak als kwallen worden aangezien; daarnaast waren er ook 16 zakken voor het verpakken van rijst.
Het team van onderzoekers bekent dat het zeer geraakt was door het gebeurde, omdat ze nooit eerder tegenover een dier hadden gestaan waarin de verhouding gewicht/ingenomen plastic zo rampzalig was.
Helaas wordt dat gebied van Azië gekenmerkt door een weelderige mariene biodiversiteit maar ook door een zeer hoge productie van afval. Geschat wordt dat China, Indonesië, Vietnam, Thailand en de Filippijnen samen meer dan de helft van het wereldwijd geproduceerde afval produceren. En uiteraard belandt, als het recycling- en verwijderingssysteem niet werkt, veel daarvan in de zee en in de buik van dolfijnen, walvissen en potvissen.
Deze arme walvis moet al kilometers in vreselijke pijn rondgezwommen hebben voordat hij zich over heeft gegeven aan vervuiling. Hoe vaak moet dit zich nog herhalen?