Archeologen hebben brood gevonden dat van 14.000 jaar geleden dateert, lang vóór de landbouwrevolutie
Wat zou de hedendaagse eetcultuur zijn zonder het bestaan van brood, de perfecte inname van koolhydraten en de ideale metgezel voor elk type voedsel? Voor de meeste culturen op aarde is brood het belangrijkste voedingsmiddel op tafel.
Nu heeft een archeologisch onderzoek in de Zwarte Woestijn van Jordanië stukjes brood gevonden daterend uit ongeveer 14.400 jaar geleden, lang voordat de zogenaamde landbouwrevolutie de geschiedenis van de mensheid voor altijd veranderde.
De agrarische revolutie bracht de mens technologische innovaties waarvoor we op een systematische manier het graan begonnen te bewerken, maar het 14.000 jaar oude stuk brood toonde aan dat de mens al wilde tarwe bewerkte voordat de revolutie uitbrak.
De ontdekking werd gedaan in het gebied van Shubayqa, in de Zwarte Woestijn van Jordanië, waar het team van archeologen onder leiding van professor Tobias Richter de verrassende stukjes ontdekte in een vuurplaats die waarschijnlijk werd gebruikt door de Natufiërs, een semi-sedentaire bevolking die het Middellandse-Zeegebied van het oosten vóór het Neolithicum domineerde. De ongeveer 20 stukjes oud brood werden gevonden op de plek, samen met andere voedselresten die geanalyseerd werden door het team van archeologen.
Voor de juiste datering van de broodfragmenten gebruikten door Richter geleide archeologen een scanning elektronenmicroscoop die vervolgens een exacte analyse van het fragment bij Shubayqa opleverde en de resultaten waren verrassend: na zorgvuldige analyse stelde het team dat de ontdekte stukjes dezelfde kenmerken hebben als het brood dat wij tegenwoordig gebruiken.
Het verbazingwekkende onderzoek heeft ook onderstreept dat het brood van de Natufiërs werd gerealiseerd door het foerageren van wilde tarwe, een manuele techniek van tarweverwerking die door de atavistische bevolking werd beoefend ruim voor de landbouwrevolutie, die vervolgens leidde tot de verwerking van het graan op een systematische manier dankzij de introductie van de ploeg en andere innovatieve technieken.
Professor Tobias Richter stelt dat er op de Shubayqa-site geen sporen van systematische landbouw zijn en dat het gevonden soort tarwe wild is; het onderzoek van het team bevestigt daarom het archeologische bewijs van de foeragetechniek van tarwe voor de broodproductie ruim vóór de komst van de landbouw.
Ter ondersteuning van deze revolutionaire ontdekking is ook de ontdekking ter plaatse van een grote steenmortel, die hoogst waarschijnlijk door de bevolking van Natufia werd gebruikt om meel te malen. Een vondst die buitengewone gevolgen heeft op alles wat eerder bekend was over de productietechnieken van brood in de geschiedenis en het onvergelijkbare vermogen van de prehistorische mens nog voor het ontstaan van landbouwtechnieken!