Waarom wordt tijdens bruiloften een witte jurk gedragen? Het antwoord heeft niets te maken met zuiverheid
De traditie van de witte jurk die vrouwen op hun bruiloft dragen, zit zo diepgeworteld in de westerse cultuur dat we, opgegroeid met de waarden van de christelijke religie, altijd geneigd zijn te denken dat de door de bruid geklede kleur verbonden is met zuiverheid en kuisheid.
Toch leert het verleden ons dat de witte kleur van de trouwjurk niets te maken heeft met de waarden van de christelijke religie, maar met andere historische gebeurtenissen.
De waarheid is dat het huwelijk van 1840 tussen koningin Victoria van Engeland en prins Albert het gebruik van de witte jurk voor de gelukkige ceremonie voor altijd heeft gedefinieerd, maar dan met betekenissen en connotaties ver van de dogma's van het christendom. Hoewel de geschiedenis van het verleden het vrouwelijke gebruik van de witte jurk tijdens bruiloften heeft gedocumenteerd om redenen die te maken hebben met het prestige van het gezin en de hoge kosten van de stoffen om ze te maken, heeft de kleur van zuiverheid nog nooit populaire connotaties aangenomen die zijn geworteld in de traditie van het huwelijk.
De lang levende koningin Victoria, de eerste koningin die de witte jurk droeg tijdens haar bruiloft met prins Albert, en de Europese bevolking van die tijd hadden het wijdverspreide idee dat de kleur te maken had met christelijke idealen van zuiverheid.
De geschiedenis is echter minder romantisch en leert ons dat, ondanks het feit dat in de afgelopen eeuwen Engelse figuren zoals prinses Philippa van Engeland en Koningin Mary van Schotland een witte jurk tijdens hun huwelijk hadden gedragen in strijd met de traditie, het Victoria was in 1840 die een mode creëerde die bestemd was stand te houden; naast de witte jurk was de Engelse koningin ook de eerste regerende die een verbod voor de gasten oplegde voor het gebruik van de kleur van de zuiverheid van de bruid. Op deze manier steunde de vorstin opzettelijk de industrie van haar land, waarbij de interne productie van kant werd bevorderd.
Een trend die in de volgende jaren vrouwen uit het Europese continent ertoe bracht de kroon van bloemen en de witte Honiton kanten jurk van de koningin te imiteren, waardoor de productie van de Britse industrie aanzienlijk toenam. Niet tevreden om de witte jurk van Honiton maar één keer te dragen, droeg Victoria de kostbare jurk ook tijdens doopfeesten en huwelijken van haar kinderen in latere jaren. Bij haar dood werd de Engelse koningin zelfs begraven met haar bruidssluier.
Het prachtige witte kant die de Engelse koningin gebruikte, brachten vervolgens een lijn van doopgewaden voort die tot 2008 in het Verenigd Koninkrijk werden gebruikt, toen werd besloten om in plaats daarvan een replica van de originele jurken te gebruiken.
Zelfs vandaag blijft de gevestigde traditie van de lang levende koningin aan het eind van de negentiende eeuw bestaan, maar recent verbrak Kate Middleton, de bruid van prins Wiilliam, met de traditie door haar zus Pippa Middleton te vragen om een witte jurk op haar trouwdag te dragen.
Het culturele testament van koningin Victoria is echter nog steeds intact, zo diepgeworteld in onze traditie dat het een onvermoede erfenis aan het nageslacht heeft achtergelaten die veel langer heeft geduurd dan haar lange regeerperiode!