Een bedrijf produceert pallets zonder bomen te kappen: het voordeel is zelfs beter dan de traditionele
De Nederlandse start-up CocoPallet heeft een goedkoper proces ontwikkeld dan hout en een praktischer en duurzamer ontwerp. Waarom kokosnotenschillen? Volgens een studie gepubliceerd in Nature, worden elk jaar 15,3 miljard bomen gekapt. In het licht hiervan heeft CocoPallet besloten om iets anders te gebruiken: pallets produceren van kokosnotenschillen, wat betekent dat het materiaal 100% biologisch is.
via Nature
Volgens sommige schattingen is hout voor de meeste productie niet langer nodig. In dit opzicht heeft CocoPallet een geldige en ecologische oplossing bedacht voor de productie van pallets. Er wordt verwacht dat het bedrijf ongeveer 200 miljoen bomen per jaar zal besparen.
Een studie gepubliceerd in Nature meldt dat elk jaar 15,3 miljard bomen worden gekapt en ongeveer 46% van de bomen in de wereld zijn in de afgelopen 12.000 jaar gebruikt. Dit Nederlandse start-upbedrijf is een van de bedrijven die werken aan het veranderen van deze rampzalige milieu-impact en proberen zo min mogelijk bomen te kappen.
Het idee werd oorspronkelijk ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, maar werd later op de markt gebracht door Michiel Vos, oprichter van CocoPallet.
Het maken van objecten met kokosnoten kwam nooit in gedachten bij Jan van Dam, wetenschapper aan de universiteit van Wageningen, maar meer dan 20 jaar geleden kwam een Indonesische man zijn collegekantoor binnen om hem iets interessants te laten zien. In die tijd specialiseerde van Dam zich in de ontwikkeling van materialen met plantaardige vezels, maar dit idee was iets volledig nieuws.
"Het zag eruit als een normaal stuk hardboard, maar het was niet gemaakt van gekapte bomen, maar van de buitenste schil van het fruit. Hardhoutmateriaal, zoals een kokosnoot? Het was nieuw voor mij", zei van Dam in de Volkskrant.
Van Dam legde ook uit dat een recyclebaar product als dit nodig is, vooral in plaatsen zoals Azië, waar kokosafval overvloedig aanwezig is.
"Ik zag hier een enorm potentieel in, vooral in Azië worden enorme hoeveelheden kokosnoten geproduceerd, wat leidt tot een enorme berg verspilde kokosnootschillen. In veel tropische landen rotten kokosresten langs de kant van de weg of worden in brand gestoken. Als je grondstoffen van de schil produceert, vang je twee vliegen in één klap: je voorkomt de ontbossing, want er wordt minder hout geproduceerd, je geeft boeren een extra inkomen, omdat hun afval geld waard is en je voorkomt dat het materiaal langzaam rot, waardoor vervuiling en klimaatverandering vermindert", zegt van Dam.
"CocoPallets hebben belangrijke voordelen: ze zijn sterker en lichter dan ouderwetse pallets, ze zijn brandveilig en dankzij een gereguleerd ontwerp zijn ze ook gemakkelijker op te stapelen, dus ze nemen minder ruimte in beslag, ze zijn bovendien goedkoper en een lagere prijs is altijd het bestverkopende argument voor een duurzaam product", voegde hij eraan toe.
Hier is dus een oplossing die miljoenen bomen bespaart, en ook een afvalproduct recycled.