Wetenschappers hebben een nieuw materiaal gecreëerd dat geluid kan blokkeren, maar niet de lucht of het licht
Elke heavy metal fan weet het: als je je favoriete stukken wil proberen, moet je jezelf opsluiten in een oefenruimte. In deze ruimtes kun je het volume van de versterker tot de drempel van 120 dB verhogen zonder anderen te hinderen. Maar oefenruimten zijn klein en slecht verlicht door kunstlicht. En de lucht die je inademt is niet al te best. Voor de nieuwe generaties zal dit niet langer het geval zijn, dankzij nieuwe akoestische isolatiematerialen.
Een nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Boston onder leiding van Jacob Nikolajczyk, leidde tot de creatie van een nieuw origineel materiaal. Dankzij wiskundig onderzoek en een 3D-printer is het prototype ontwikkeld van een materiaal dat geluidsgolven van welk type dan ook kan absorberen zonder het licht en de lucht te hinderen.
Het onderzoek is ontwikkeld dankzij de tussenkomst van de Chinese onderneemster Zhang Xin, directrice van SOHO China en beschouwd als een van de honderd machtigste vrouwen ter wereld. "Het idee is dat we nu een object wiskundig kunnen ontwerpen dat de geluiden van wat dan ook kan blokkeren", zegt Zhang.
De onderzoekers berekenden eerst de grootte en specificaties die dergelijk materiaal zou moeten hebben, vervolgens deden ze wat computertests. Toen de testresultaten bevredigend waren, zijn ze overgegaan op 3D-verwerking. Het materiaal kreeg eerst een cilindrische vorm, waarna het werd aangebracht op een PVC-buis die was verbonden met een versterker. Nikolajczyk zei dat hij verbaasd was dat 94% van het geluid was geëlimineerd toen de versterker werd ingeschakeld.
De uitvinding betekent een enorme stap voorwaarts op het gebied van geluidsisolatie, omdat het het geluid aanzienlijk kan verminderen en er tegelijkertijd voor zorgt dat de lucht en het licht kan worden doorgelaten.
Zhang verklaarde dat er al een studie gaande is over de beste manier om de nieuwe technologie te gebruiken. Het materiaal kan in feite elke vorm aannemen en men denkt er ook over om stenen of tegels te maken die de muren van onze toekomstige huizen kunnen vormen. Bovendien kan de nieuwe uitvinding worden gebruikt om het geluid veroorzaakt door drones, HVAC-systemen en zelfs MRI-machines te dempen.
Daarom zullen we in de niet al te verre toekomst onze elektrische gitaar kunnen pakken en comfortabel in onze kamer kunnen spelen zonder het risico te lopen anderen te irriteren of aan claustrofobie te lijden.