Er is toenemend bewijs dat Parkinson NIET afkomstig is van de hersenen
Paus Johannes Paulus II, Muhammad Ali, Davies Phinney, Michael J. Fox, zijn allemaal beroemde mannen. Helaas is dit niet het enige dat hen verenigt. Wat ze gemeen hebben is een ziekte die bekend staat als de ziekte van Parkinson. Parkinson is een neurodegeneratieve ziekte die de dood van dopamine-producerende cellen veroorzaakt, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in veel hersenfuncties zoals gedrag, cognitie, vrijwillige beweging, motivatie.
Tot op heden is Parkinson ongeneeslijk: de gebruikte medicijnen zijn beperkt tot het bestrijden van de symptomen van de ziekte. De oorzaken van het kwaad zijn al vele jaren onduidelijk, maar nieuw onderzoek heeft een sprankje hoop gegeven.
via Neurology.org
Internet Archive Book Images/Flickr CC BY 2.0
Een studie in 2017, uitgevoerd door Bojing Liu, een onderzoeker aan het Karolinska Institutet in Stockholm, suggereerde dat Parkinson niet in de hersenen ontstaat, maar uit de darm straalt en de symptomen ervan jaren daarvoor vertoont. De onderzoekers ontdekten dat degenen die een vagotomie hadden ondergaan - oftewel een verwijderingsoperatie van de vagus zenuw, een zenuw die de darm met de hersenen verbindt - minder kans hadden om de ziekte te ontwikkelen dan degenen die geen operatie hadden ondergaan.
De studie onderzocht de Zweedse nationale registers, om de gegevens te vergelijken van degenen die een vagotomie hadden gehad met degenen die geen enkele operatie hadden ondergaan en merkte op dat van de 9.430 patiënten die een vagotomie hadden gehad, slechts 19 (0,78%) de ziekte van Parkinson had ontwikkeld na een tronculaire (dwz volledige) vagotomie, terwijl er 60 (1,08%) waren die de ziekte ontwikkelden na selectieve vagotomie. Wat betreft de groep van degenen die geen enkele operatie hadden ondergaan, die bij 377.200 mensen werden geanalyseerd, was 3.932 (1.15%) gediagnosticeerd met de ziekte.
Dit leidde Liu en zijn entourage ertoe om de ziekte van Parkinson te verbinden met de darm. De studie lijkt onder meer andere empirische gegevens te bevestigen die eerder werden onderstreept als de bevinding dat wie Parkinson heeft vaak last heeft van disfuncties van het spijsverteringsstelsel (vooral obstipatie).
Het Zweedse onderzoek bevestigt opnieuw de resultaten van eerdere studies over dit onderwerp. Bijvoorbeeld, in 2016 toonde een test op muizen verbanden tussen intestinale bacteriële infecties en de ziekte van Parkinson en in 2017 ontdekte een Amerikaans onderzoek dat er verschillen zijn tussen darmbacteriën in het lichaam van een gezonde man en degenen die in het lichaam van een man leven die aan de ziekte lijdt.
Liu wilde er echter op wijzen dat Parkinson een multifactoriële ziekte is en dat, om het te bestrijden, alle oorzaken ervan ontdekt moeten worden. Het onderzoek brengt ons echter een stap dichter bij het ontdekken van de oorsprong van Parkinson en stelt ons in staat te hopen op een toekomst die meer vrij is van deze kwalijke ziekte.