Deze twee vergelijkende foto's laten zien of we astigmatisme hebben of niet, de foto’s gaan het web al over
Veel mensen hebben een perfect zicht, net als een adelaar, terwijl anderen niet verder dan hun neus kunnen kijken, letterlijk! Toch is het spectrum van de kwaliteit van onze ogen veel breder dan de volledige blindheid en de perfecte visie van wat ons omringt.
Velen weten misschien niet dat ze aan astigmatisme lijden, en een fotografische vergelijking tussen twee afbeeldingen op Twitter gaat het web over en zorgt voor paniek onder sociale media!
via American Academy of Ophthalmology
Maar wat is precies astigmatisme? Simpel gesteld kunnen we zeggen dat het een aandoening is die optreedt wanneer het hoornvlies (het vooroppervlak van het oog) of de lens in het oog niet-overeenkomende krommingen hebben. Een normaal oog heeft zowel het hoornvlies als de lens gebogen in een afgeronde vorm, terwijl mensen met astigmatisme een van deze elementen in een eivorm hebben. In een perfect oog, breken de ronde vorm van het hoornvlies en de lens elk binnenvallend licht af om een scherp beeld op het netvlies te produceren.
In een oog met een brekingsfout, voorkomen de niet-overeenkomende krommingen in het oog dat de lichtstralen goed buigen. Het resultaat is in de meeste gevallen een wazig beeld!
Wazig zicht is niet het enige symptoom van astigmatisme, mensen met deze aandoening kunnen ook last krijgen van vermoeide ogen of ongemak, hoofdpijn, moeite met ’s nachts zien. Sommige mensen worden geboren met astigmatisme en weten misschien niet dat ze het hebben totdat ze hiervoor worden gescreend tijdens een visueel onderzoek.
Nu heeft een tweet van Unusual Facts twee nachtelijke beelden vergeleken waarin de lichten van auto's en straatlantaarns anders worden gebroken volgens het oog dat naar hen kijkt; weet je echt zeker dat je geen astigmatisme hebt? Als je de lichten normaal ziet zoals in de afbeelding rechts, zou je niet bang moeten zijn, maar anders…
Welke van de twee vergelijkende afbeeldingen zie je?
Wij herinneren je eraan dat het voor een correcte diagnose altijd en in ieder geval raadzaam is om de huisarts of een specialist te raadplegen!
Source: