De Grote Afrikaanse Groene Muur: 8 duizend kilometer bomen tegen de oprukkende woestijn

Janine image
door Janine

24 April 2019

De Grote Afrikaanse Groene Muur: 8 duizend kilometer bomen tegen de oprukkende woestijn

Wanneer we het hebben over de opwarming van de aarde, staan we stil bij de schade die de meest ontwikkelde landen zou kunnen treffen, zonder te overwegen dat er gebieden op de planeet zijn die deze kwesties nog nader bekijken: de afgelopen jaren hebben Afrikaanse landen te lijden door een toenemende woestijnvorming die hun natuurlijke hulpbronnen vernietigt. Gelukkig probeert een nieuw project deze landen te redden: zij noemen het "de grote groene muur".

maxpixel

maxpixel

"The Great Green Wall" ("de grote groene muur") is het project waarmee wordt geprobeerd de Afrikaanse regio van de Sahel te redden (van het Arabische sahil: "rand van de woestijn"), een strook land in Sub-Sahara Afrika dat zich uitstrekt tussen de Sahara in het noorden en de savanne van Soedan in het zuiden, en tussen de Atlantische Oceaan in het westen en de Rode Zee in het oosten. Dit is de regio die het meest wordt getroffen door het broeikaseffect.

Het project was al een idee in 1952, toen Richard St. Barbe Baker, een Engelse milieuactivist, voorstelde om een aanzienlijk aantal bomen in de regio ten zuiden van de Sahara te planten om de verwoestijning van Afrika tegen te houden. Het idee werd in 2002 heroverwogen tijdens de top in N'Djamena (Tsjaad), ter gelegenheid van de "Werelddag tegen woestijnvorming en droogte" en werd in 2005 gepresenteerd en goedgekeurd door de "Conferentie van staatshoofden en regeringsleiders van de Gemeenschap van Sahel en Sahara" gehouden in Ouagadougou (Burkina Faso).

Wikimedia

Wikimedia

Het programma omvat de ontwikkeling van een enorm groen gebied (ongeveer 15 km breed en 8000 km lang) door de aanplant van miljoenen acacia's, bomen die bestand zijn tegen droogte omdat hun wortels water verzamelen.

"The green wall" heeft de goedkeuring, de steun en de bijdrage van de Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaan (ACS) staten, van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en van de Europese Unie ontvangen. Dit is een project van enorm belang, niet alleen omdat het een concrete strijd tegen de klimaatverandering vertegenwoordigt, maar ook omdat het laat zien dat de mensheid zich nog steeds kan verenigen en vechten voor een gemeenschappelijke zaak.